August 10, 2014

Smoothie pestkowiec

To smoothie kojarzy mi się z latem - w gorące dni doskonale się je sączy przez słomkę, odpoczywając na zacienionym balkonie. Tylko latem dosłownie się je pochłania - żadną inną porą tak nie smakuje. Można też je potraktować jako lekki lunch lub jego uzupełnienie. 

Tym razem w smoothie dominują owoce jagodowe - najlepiej mrożone, bo wówczas smoothie jest tak zimne jak trzeba. Uzupełniam je bananem i sokiem pomarańczowym lub ananasowym, który umożliwia miksowanie. 

To smoothie ma jeszcze jedną zaletę - za każdym razem wychodzi ciutek inaczej, choć niby jest takie samo. A wszystko dlatego, że ciężko jest mieć idealnie taką samą kombinację owoców używanych na jego zrobienie. 

Ponieważ do tego smoothie najlepiej pasują mrożone owoce, jest to również sposób na zagospodarowanie ich resztek - takich, które jeszcze są dobre i wartościowe, ale niezbyt chętnie jedzone, gdy pojawiły się świeższe. Zamrażam wtedy owocki, które potem jak znalazłpasują do smoothie. 

500 g mieszanki owoców jagodowych -maliny, jeżyny, jagody, truskawki
1 banan
1 szklanka soku pomarańczowego

Owoce wrzucić do miksera. Dodać sok. Wszystko zmiksować na jednolitą płynną masę. Gdyby było zbyt gęste, co utrudnia mieszanie mikseren,  można dodać więcej soku lub zimnej wody. Podawać natychmiast.


* Na kilku imprezach dodałam do smoothie alkoholu - np. wódki. Powstawały delikatne drinki.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment