May 20, 2015

Szparagi smażone

Szparagami nie możemy się nasycić i  co chwila próbujemy ich w nowych wersjach. Tym razem krótko smażone z czosnkiem. Ta wersja  to wpływ poprzednich eksperymentów z fasolką i brokułami z czosnkiem. Były one co prawda nieco inaczej robione, ale przecież najważniejszy jest efekt końcowy, a ten był bardzo udany. 
Szparagi przez krótkie smażenie zachowały jędrność i były lekko chrupiące. Jest to idealny dodatek do zrobienia na szybko do obiadu. Abo nawet podstawa obiadu wegetariańskiego czy wegańskiego.


1/2 lb/450 g szparagów
5 ząbków czosnku
1-2 łyżki oliwy lub oleju
sos sojowy


Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, a następnie górne części (kwiaty). Pozostałe części pokroić na paski - najprościej to zrobić przy pomocy obieraczki do kartofli. Można też pokroić na ćwiartki lub grubsze paseczki. Czosnek drobno posiekać. 

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, a po chwili górne części szparagów. Poddusić przez chwilę pod przykrywką, po czym dodać pozostałe szparagi. Kiedy już zmiękną, ale nadal są chrupiące, dodać sos sojowy. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment