September 26, 2016

Zupa-krem z pomidorów

Nadeszła pora roku, kiedy do łaski powracają ciepłe zupy. Zdecydowanie jest już chłodniej, a kiedy nie ma słońca potrafi być wręcz zimno. Nic wtedy tak nie rozgrzeje jak talerz aromatycznej zupy – szczególnie, gdy się jest uzależnionym od zup, jak ja. 
Od jakiegoś czasu chodziła za mną kremowa zupa z pomidorów. A kiedy ją zrobić jak nie teraz gdy pomidory są najpyszniejsze – świeże i zachęcające do konsumpcji pod najróżniejszymi postaciami. Zupa ta nabiera smaku następnego dnia, dlatego – według mnie – najlepiej jest ją przygotować dzień przed podaniem.




1500 g świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów San Marzano (łączna waga ok. 1600 g)
4 ząbki czosnku
0.5 łyżeczki suchej bazylii
10-15 listków świeżej bazylii
1 l wywaru mięsnego lub warzywnego
4 łyżki śmietany
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku



Pomidory obrać ze skórki i pokroić a drobniejsze kawałki. W dość głębokim rondlu lub garnku rozgrzać olej. Delikatnie podsmażyć zmiażdżony nożem lub przepuszczony przez praskę czosnek  – powinnien być leciutko brązowy. Dodać pomidory i dusić je ok. 10 minut. Po tym czasie zalać je wywarem; dodać świeżą i suszoną bazylię oraz sól do smaku. Zagotować, a następnie zmniejszyć moc palnika i dusić ok. 10 minut. Odłowić listki świeżej bazylii, a całość zmiksować blenderem. Dodać śmietanę wcześniej zahartowaną kilkoma łyżkami zupy i ponownie zmiksować wszystko blenderem. Zagotować i doprawić solą w miarę potrzeby i upodobań. Podawać z grzankami lub z kromkami chleba podpieczonymi z serem typu asiago czy parmezan. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment