Gulasz
1.5 lb /700 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę
3 łyżki mąki
4 łyżki oleju
liść laurowy
2 kuleczki ziela angielskiego
1 szklank1/0.25 l gorącego bulionu warzywnego lub wołowego
2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę
2 papryki czerwone pokrojone w paski
5 oz/150 g pieczarek oczyszczonych i pokrojonych w ćwiartki
4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
Placki
2.2 lb/ 1000 g kartofli - najlepiej takich "starych" typu russet potato lub tych do pieczenia
1 cebula
1 łyżeczka soli
2 jajka
W razie potrzeby - mąka ziemniaczana
Kwaśna śmietana do podania
Gulasz
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące z przyprawami. Obsmażyć mięso z każdej strony na połowie rozgrzanego oleju, tak by było dobrze zarumienione. Zalać bulionem, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę aż zrobi się szklista. Dodać pieczarki i smażyć około 5 minut aż odparuje nadmiar wody z pieczarek. Pod koniec dodać czosnek i paprykę i smażyć przez 2 minuty. Doprawić wszystko paprykami w proszku, po czym dodać koncentrat pomidorowy. Dodać do mięsa i gotować przez chwilę, aż gulasz zgęstnieje.
Placki
Na patelni rozgrzać olej. Masę nakładać łyżką niezbyt małymi porcjami i rozsmarowywać by powstały cienkie placki. Placek powinien mieć mniej więcej 8 in/20 cm średnicy. Smażyć na złoty lub jasno brązowy kolor z obu stron. Dobrze usmażony placek ma chrupiącą skórkę. Osuszać krótko na serwetce lub papierowym ręczniku.
Placki
W czasie gdy gulasz się dusi, przygotować placki. Kartofle obrać. Jeśli mamy sokowirówkę, przepuścić je przez nią zachowując w pojemniczku cały wyciśnięty płyn. Cebulę również przepuścić przez sokowirówkę - miazga cebulowa raczej nie będzie tak bardzo sucha jak kartoflana, więc sokiem nie należy się zbytnio przejmować. Można dodać go np. do duszenia mięsa.
Miazgę ziemniaczaną, która jest w przypadku soku z warzyw czy owoców produktem ubocznym, przełożyć do miski. Dodać 3-4 łyżki soku by miazga była lekko wilgotna, a nie suchy wiór. W razie potrzeby dać nieco więcej, ale bardzo małymi porcjami, by nie trzeba było odciskać ziemniaków. Z dna pojemniczka, w którym był sok, zebrać skrobię i dodać do ziemniaków. Następnie dodać jajka, cebulę i sól. Wszystko dobrze wymieszać. Gdyby masa okazała się zbyt ciekła, dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na wygrzanym talerzu położyć placka, a na nim rozłożyć porcję gulaszu i złożyć na pół. Podawać same lub z kwaśną śmietaną.
No comments:
Post a Comment