October 23, 2016

Zapiekany ryż z jabłkami

Zmora moich lat przedszkolnych - ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. A to przede wszystkim dlatego, że ryż był suchy i skluszczony, jabłek w nim było jak na lekarstwo, za to cynamonu potężne ilości. Słowem był paskudny i nie miał nic wspólnego z tym, czym podobno miał i mógł być. Tymczasem, taki zapiekany z jabłkami ryż, zrobiony w domu, jest lekkim lunchem czy podwieczorkiem. I co tu dużo mówić - różni się on pod każdym względem od przedszkolnego koszmarku.

1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 jabłka
cynamon 
2-3 łyżki masła

śmietana z cukrem do podania

Jabłka obrać i pokroić w ósemki, a te w plasterki. 

Ryż z cukrem ugotować na mleku. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła. Wymieszać z 2/3 jabłek i posypać cynamonem do smaku. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, a na wierzchu położyć pozostałe jabłka. Lekko posypać cynamonem i zapiekać ok. 25 minut w temperaturze 350 F/175 C. Podawać ciepły ze słodką śmietaną






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment