November 24, 2016

Kartofle zapiekane z oscypkiem lub parmezanem

Szybkie i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu, a co najważniejsze bardzo smaczne, chrupiące kartofle w innej odsłonie. Doskonale nadają się jako dodatek przede wszystkich do pieczeni mięsnych lub mięsa z grilla, choć rzecz jasna nie tylko. W przepisie nie podaję dokładnych proporcji, gdyż zależy to od tego ile kartofli chcemy zrobić. 


małe młode kartofelki
sól
podsuszony, tarty oscypek lub tarty parmezan

Kartofle umyć i nie obierając ich, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, po czym wyłożyć na żaroodporny półmisek. Przy pomocy widelca, tłuczka do kartofli lub małej szklaneczki lekko je zmiażdżyć, a następnie dość obficie  posypać tartym oscypkiem lub parmezanem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 375 F/185 C przez ok. 20 minut - aż ser się zabrązowi i utworzy chrupiącą warstwę. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment