November 03, 2016

Kurczak duszony w marchewce z groszkiem

Piersi kurczacze nie są ulubinym naszym daniem, bo zwykle sa zbyt suche. Jednak w tej kombinacji są naprawdę dobre. Przez to, że są duszone, a nie smażone, są dużo bardziej soczyste, a marchewka z groszkiem nadają sosowi przyjmenego smaku. Jest to przepis podpatrzony u innych; dla naszej rodziny oryginalna ilość marchewki z groszkiem jest stanowczo za mała. Stąd zmienione nieco proporcje, by zadowoli nasze upodobania. 



500 g filetów z kurczaka 
350 g mrożonej marchewki z groszkiem (można zastąpić świeżą marchewką i gorszkiem mrożonym)
1/2 szklanki wywaru lub wody
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku + do podania 
125 ml śmietany kremówki 
1 łyżeczka mąki pszennej 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
masło 

Mrożone warzywa wyjąć z lodówki na mniej więcej pół godziny przed gotowaniem. Mięso oczyścić z błonek i tłuszczyków, po czym przeciąć wzdłuż na pół. Posypać solą i papryką. W dużym płaskim rondlu  rozgrzać 2 łyżki masła, a następnie dodać mięso. Wszystkie kawałki obsmażać po mniej więcej 2 minuty z każdej strony, tak by leciutko się zabrązowiły. Przesmażone mięso zalać gorącym bulionem lub wodą i zagotować. Wsypać marchewkę z groszkiem; kontynuować gotownie na wolnym ogniu i bez przykrywki przez około 10 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z obydwiema mąkami. Gotować jeszcze przez chwilę, do momentu aż sos zgęstnieje. 








Inspiracja: Kwestia smaku Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment