January 31, 2017

Makaron penne z kurczakiem i sosem parmezanowym

Rzadko kiedy - przynajmniej w moim domu - zdarza się ugotować obiad perfekcyjnie, czyli tak, że nie zostaną nam resztki - a to mięsa było ciut więcej niż wymagał tego przepis, a to komuś zupa bardziej smakowała niż zwykle, a to ktoś miał mniejszy apetyty, a to sami dodaliśmy ciut więcej wszystkiego, by nie zabrakło. Jaka by nie była przyczyna, często zostają po obiedzie resztki i to w takiej ilości, że nie starczy na kolejny obiad dla całej rodziny. Oczywiście można je wziąć na lunch, ale to rozwiązanie nie zawsze się sprawdza. Co jakiś czas mamy więc obiad z gatunku przegląd lodówki, czyli każdy je co innego. Można też rozważyć zrobienie  obiadu resztkowego z gatunku coś z niczego. To danie jest właśnie takim daniem. Po pysznym niedzielnym obiedzie zostały dwa spore kawałki kurczaka i sos - dokładnie tyle ile było potrzeba by wymieszać z makaronem penne i stworzyć z tego smakowitą kombinację.

Oczywiście danie to nie musi być resztkowym, tylko samodzielnym pysznym daniem. 😋


1 lb/450 g makaronu penne
1 pierś kurczaka - ok.  300 g
1 łyżk1 mąki
1 łyżka startego na mączkę sera parmezan
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia

Sos
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu z kurczaka lub wody
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżka kaparów (lub ciut więcej, jeśli chcemy dodatkowo nimi udekorować danie)
1/4 szklanki tartego parmezanu
sok z 1/2 cytryny - ok. 1-1.5 łyżki
1 łyżka masła lub oliwy/oleju
pieprz
natka pietruszki

Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Zlać na durszlak i odstawić. Piersi kurczacze umyć i przekroić wzdłuż na dwa kawałki. Posypać solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z parmezanem, a następnie obtoczyć w tej mieszance filety. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, po czym obsmażyć je po 3-4 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia się.  

Usmażone filety z piersi kurczaka przełożyć na talerz i pokroić na kostkę. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę. Krótko smażyć na nim zmiażdżony w prasce lub drobniutko pokrojony czosnek, który powinien się delikatnie zabrązowić, ale nie spalić. Dodać bulion lub wodę. Zagotować. Dodać śmietanę i parmezan i cały czas je mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i dalej gotować przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryny i kapary, a następnie z powrotem włożyć mięso i ugotowany wcześniej makaron. Gotować ok. 5 minut. Przed podaniem posypać dodatkowo kaparami i posiekaną natką pietruszki. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment