January 23, 2017

Kurczak w kremowym sosie parmezanowym czyli weekendowy obiad z nutką włoską w tle

Smak kuchni włoskiej - piersi kurczaka w kremowym sosie parmezanowym. Choć atrakcyjne danie, wcale nie jest ono trudne do zrobienia. Sos jest tak pyszny, że można go jeść łyżką lub jako samodzielne danie z makaronem. Jak mawiał ks. Basso, który czasem gościnnie odprawia msze w naszym kościele, a przy tej okazji podaje wspaniałe przepisy na potrawy z kuchni włoskiej (choć akurat nie na tą), boimy się śmietany i masła, mimo, iż to właśnie one nadają naszym potrawom smak. Dowcipnie radził, by dodając śmietanę, zwłaszcza kremówkę, powiedzieć amen - wtedy wszelkie kalorie znikną. No niestety tak to nie działa, ale czasem warto zgrzeszyć, by zjeść takie danie


3 piersi kurczaka - ok. 1.5-2 lb/750-900 g
2 łyżki mąki
2 łyżki startego na mączkę sera parmezan
sól
pieprz
oliwa lub olej do smażenia

Sos
4 ząbki czosnku
1.5 szklanki bulionu z kurczaka lub wody
1.5 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki kaparów (lub ciut więcej, jeśli chcemy dodatkowo nimi udekorować danie)
1/2 szklanki tartego parmezanu
sok z 1 cytryny - ok. 2-3 łyżek
1 łyżka masła lub oliwy/oleju
pieprz
natka pietruszki


Piersi kurczacze umyć i przekroić wzdłuż na dwa kawałki. Posypać solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z parmezanem, a następnie obtoczyć w tej mieszance filety. Na patelni rozgrzać oliwę/olej, po czym obsmażyć je po 3-4 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia się.  

Usmażone filety z piersi kurczaka przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę. Krótko smażyć na nim zmiażdżony w prasce lub drobniutko pokrojony czosnek, który powinien się delikatnie zabrązowić, ale nie spalić. Dodać bulion lub wodę. Zagotować. Dodać śmietanę i parmezan i cały czas je mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć moc palnika i dalej gotować przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając. Dodać sok z cytryny i kapary, a następnie z powrotem włożyć mięso. Gotować  kolejne 5 minut. Podawać z kluskami lub makaronem i sałatą. Przed podaniem posypać dodatkowo kaparami i posiekaną natką pietruszki. 

Sałata
Sałaty rzymska
Cebula dymka
Oliwki
Pomidory (zwykłe lub koktajlowe)
Sos Ceasar z tego przepisu

Makaron (penne, linguine, farfalle) lub kluski gnocchi

Kluski lub makaron zagotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 

Przygotować sałatę - pokroić sałatę rzymską i ułożyć w misce. Na niej poukładać pomidory pokrojone na pół (koktajlowe) lub mniejsze cząstki. Dodać oliwki pokrojone w plasterki, a całość posypać szczypiorkiem z dymki. Osobno podać sos, by każdy sam mógł go sobie nakładać. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment