February 19, 2017

Zupa kartoflana po raz drugi

Dobrej zupie kartoflanej nie da się oprzeć.  W naszym domu, od czasu wizyty w Berlinie, zupa kartoflana należy do tych ulubionych na liście zup. A to dlatego, że wszystkim bardzo zasmakowała zupa kartoflana tam jedzona w małym bistro na Eberstrasse. Często więc gości - szczególnie zimą - na naszym stole; stąd też, aby się nie znudziła, sięgam po nowe kombinacje dodatków do kartoflanki. Tym razem inspiracją dla mnie był przepis na zupę znaleziony w internecie jako zupa Magdy Gessler.  Nie jestem jej wielką fanką, bo razi mnie jej styl, a i przepisy jakoś specjalnie mnie nie zainspirowały, ale przyznam, że ta zupa jest naprawdę doskonała, choć przepis nieco zmieniłam. 


500 g kiełbasy 
500 g wędzonych żeberek (można też wykorzystać resztki wędzonek - boczku, szynki, ogonówki, itp.)
500 g żeberek wieprzowych lub karkówki
100 ml śmietany - używam zwykłej (sour cream)
1300 g/3 lb ziemniaków 
3 l wody 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1 mały seler 
1 cebula 
2-3 łyżki musztardy typu sarepska czy dijon
4 liście laurowe 
5-6 ziaren ziela angielskiego 
1 łyżeczka suszonego majeranku 
sól 
pieprz 

Zagotować wodę. Dodać wędzone żeberka i wieprzowinę. Gotować aż mięso zmięknie. Wyjąć, ostudzić i pokroić na kawałki. 

W dużym garnku podsmażyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki, a kiedy wytopi się tłuszcz, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć, aż cebula się zeszkli. 

Ziemniaki obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Dodać do kiełbasy z cebulą, po czym zalać wywarem z mięsa i żeberek. 

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gotujących się kartofli. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy kartofle zmiękną, dodać mięso i majeranek. Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. 

W kubeczku wymieszać śmietanę z musztardą i dolać nieco zupy, by je zahartować. Wlać do zupy i wymieszać. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment