March 07, 2017

Pulled pork czyli poszarpana wieprzowina

To chyba najbardziej niekłopotoliwy sposób przygotowania mięsa, a przy tym można z niego potem zrobić całą masę posiłków. Mięso po prostu dusi się dłuższy czas na małym ogniu. Dzięki temu nawet najtwardsze i najtrudniejsze części mięsa robią się miękkie, soczyste i dobrze nasiąknięte smakiem użytych przypraw. Jeśli mamy do dyspozycji wolnowar/slow cooker, to mięso można nastawić przed wyjściem do pracy, a po powrocie mieć praktycznie gotowy obiad. Wolnowar można również zastąpić piekarnikiem ustawionym na bardzo niską temperaturę. Każdą metodą wyszło wspaniale!

4 lb/ ok. 1300 g łopatki wieprzowej 
2 średnie cebule
czosnek
sól
pieprz
cząber

Mięso umyć i obkroić z dużych kawałków tłuszczu. Do sporego rondla wlać 2 łyżki oleju. Obsmażyć na nim mięso. Wyjąć z garnka i zeszklić cebulę pokrojoną na plastry lub półplastry. Pod koniec dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Na cebuli położyć obsmażone mięso, a całość posypać przyprawami i zalać szklanką wody.  Zagotować, tak by woda zawrzała, a następnie zmniejszyć moc palnika i  dusić je pod przykrywką, co jakiś czas sprawdzając, czy jest wystarczająco dużo płynu i mięso się nie przypala. Gotowa łopatka musi być tak miękka, że będzie ją łatwo poszarpać widelcem. Gdyby sosu było dużo, na ostatnie pół godziny duszenia można zwiększyć nieco moc i zdjąć przykrywkę, by zredukować jego ilość. 

Gotowe mięso poszarpać widelcem, ewentualnie odrzucając pozostałe większe kawałki tłuszczu. Wymieszać z sosem, który się wytworzył w czasie duszenia oraz cebulą i czosnkiem. 

Podawać na kanapkach, typu torta lub w taco czy burrito wraz z dodatkami, takimi jak pomidory, poszatkowana sałata, tarty ser. 


Uwagi dodatkowe
  • Czosnek i przyprawy należy użyć według własnych upodobań smakowych
  • Do przygotowania mięsa możemy użyć piekarnika. Wówczas zamiast dusić obsmażoną łopatkę, należy ją włożyć z dodatkami do naczynia żaroodpornego lub garnka, który można wstawić do piekarnika, zalać wodą, przykryć i piec mięso przez 2 godziny w temperaturze 350 F/175 C lub na 6 godzin w temperaturze 170 F/90 C.
  • Podobnie można przygotować mięso w wolnowarze. Wszystkie składniki ułożyć w misie wolnowara tak jak w garnku. Zalać wodą i zamknąć. Gotować 8-9 godzin używając programu "low" lub 7 godzin używając programu "high". 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment