March 21, 2017

Tradycyjne rurki z bitą śmietaną

Nie znam osoby, która by nie lubiła rurek z kremem. Ani też osoby, której nie kojarzyłyby się miło z dzieciństwem, wakacjami czy nawet zwykłymi niedzielami. Ile razy powiem rurki z bitą śmietaną słyszę, że "najlepsze były na Rondzie Wiatraczna w Warszawie", że "pożerało się ich tony na wakacjach", że "na deptaku gdzieś tam, że rodzice kupowali je w drodze do domu z kościoła w każdą niedzielę", że "kupowane były w budce w Tesco w oczekiwaniu na dziadka, który miał podjechać i zabrać po dużych zakupach", że "smak dzieciństwa"..... Skąd by nie były i z jakiej by nie były kupione okazji, jest to dla wielu z nas smak dzieciństwa i miłe wspomnienie.
Takie rurki "chodziły" za mną od lat. Okazało się, że rurki to doskonały - może nie dietetycznie - sposób na zagospodarowanie białek po wypiekach. A jaki smaczny!!!!! Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z książki Jeni's Splendid Ice Creams at Home.
Rurki - ok. 8-9 rurek 
2/3 szklanki mąki
2 białka
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka esencji migdałowej
1 łyżeczka esencji waniliowej

Bita śmietana
1 szklanka kremówki
1-2 łyżeczki cukru

W niezbyt wysokiej misce wymieszać dobrze składniki na rurki. Nagrzać waflownicę; na środek wlewać ciasto i smażyć placki na złoty kolor zgodnie z instrukcją waflownicy. Wyjąć i natychmiast zwinąć rurkę używająć okrągłego trzonka drewnianej łyżki lub po prostu bez niczego. Odstawić brzegiem do dołu, by w trakcie studzenia rurka nie rozeszła się. Dobrze ostudzić. 

Z podanych składników ubić śmietanę. Szprycą nadziewać rurki. 







Print Friendly and PDF