June 22, 2018

Sos z awokado do empenadas ( i nie tylko)

Ten sos nadaje się do wielu potraw, a przede wszystkim jako dip do empanadas. W oryginalnym przepisie zrobiony jest z majonezu, ale sugerowane było także jego wykonanie ze śmietaną lub jogurtem. Wersja z tym ostatnim była rewelacyjna - leciutki sos był przepysznym dodatkiem, który nie przytłaczał swoim smakiem empanadas z tuńczykiem, a tylko podkreślił ich smak. 





1/2 szklanki majonezu lub jogurtu naturalnego lub ich mieszanki
1 dojrzałe awokado
mały pęczek świeżej kolendry - tylko liście
1 ząbek czosnku, przepuszczonego przez praskę
2 łyżki  soku z limonki
2/3 łyżki sosu Tabasco Green Jalapeño - można zmienić w zależności od upodobań smakowych
sól do smaku

Wszystkie składniki, oprócz sosu i soli umieścić w misce. Przy pomocy blendera zmiksować je, po czym dodać do smaku sól i sos.
Sos można przygotować nieco wcześniej i trzymać w lodówce. Przechowywany w lodówce w zamkniętym pojemniczku nadaje się do spożycia przez około 2-3 dni.






Inspiracja: Laylita
Print Friendly and PDF