1 lb /450 g wątróbki cielęcej (kupuję od razu pokrojoną w cienkie płaty)
2 średnie cebule
olej do smażenia
Wątróbkę umyć. Jeśli jest w dużym kawałku, pokroić na mniejsze i cieńsze plastry. Cebulę obrać i pokroić na talarki lub połówki talarków.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć na szklisto-brązowy kolor. Kiedy cebula zacznie dochodzić, odsunąć cebulę lub przełożyć ją na talerz, a na patelni położyć wątróbkę i smażyć ok. 1.5-2 minut z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać z powrotem cebulę. Podawać natychmiast z cebulką oraz z kartoflami lub pieczywem.
Świetnie komponuje się z wyrazistymi warzywami - kapustą kiszoną czy ogórkami kiszonymi.
Uwagi dodatkowe
- Wątróbka w czasie smażenia paskudnie prycha. Zazwyczaj kuchenka i okoliczne blaty oraz ubranie, jeśli się nie miało fartucha, upstrzone są kropeczkami z tłuszczu. Metodą na takie nieprzyjemne smażenie jest krótkie obgotowanie wątróbki. Przygotowane do smażenia kawałki należy wrzucić na wrzącą wodę i gotować około 1 minuty. Następnie należy ją dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym i dopiero smażyć
- Wątróbkę przed smażeniem można obtoczyć w mące, choć nie jest to konieczne
No comments:
Post a Comment