June 19, 2018

Tęczowa sałatka z mango i truskawkami

Kiedyś powstała piosenka o pomidorach i żalu, że już się kończą. Latem dochodzę do wniosku, że mogłabym taką piosenkę śpiewać o niemal wszystkich warzywach i owocach. Dlatego w sezonie truskawkowym wykorzystuje je ile się da i do wszystkiego, w tym również i do wytrawnych sałatek. Truskawki, co już niejednokrotnie sprawdziłam, pasują idealnie z do sałaty i serów, a także do sosów, typu vinegret. Podobnie rzecz ma się z mango, szczególnie to ataulfo, które dojrzewa mniej więcej w tym samym momencie co truskawki. Jest to wybitnie uniwersalny owoc, który można spożywać i na słodko, i w wytrawnych potrawach. Co prawda nie mamy go lokalnie, ale te pochodzące z Meksyku są wspaniałe. We wspólnej kombinacji z truskawkami i innymi dodatkami powstaje wspaniała sałatka, która oddziaływuje na wszelkie zmysły. 😉

Sałata
200-250 g truskawek
1 dojrzałe, jędrne mango 
250-300 g sałat - gotowy mix lub własna kombinacja sałat lub wybrana ulubiona sałata; ja wolę mix różnych sałat, w tym roszponki, młodego szpinaku i rukoli
3 łyżki płatków migdałów
100 g pokruszonego sera pleśniowego typu blue cheese lub koziego lub owczego

Sos 
Vinaigrette z ziołami prowansalskimi
50 ml oliwy z oliwek lub z awokado
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1/8 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka miodu (opcjonalnie)

lub

Sos miętowy
50 ml oliwy z oliwek lub z awokado
sok z 1/2 cytryny lub limonki
10-12 listków mięty

Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni. 

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Mango obrać, oddzielić od pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę umyć i osuszyć; w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.

Przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Jeśli używamy miodu, kilka razy potrząsnąć pojemniczkiem, w którym były mieszane składniki sosu, tak by miód dobrze wymieszał się z oliwką i sokiem. 

Jeśli wolimy, przygotować sos miętowy - wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i drobno posiekanymi listkami mięty. 

W dużej misce rozłożyć sałatę. Na niej rozłożyć owoce. Posypać serem i płatkami migdałowymi. Tuż przed podaniem, polać sosem.




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment