1 galon/ 4 l mleka o najwyższej zawartości tłuszczu (3.25%)
szklanka octu
Opcjonalnie - 1 łyżeczka soli, 2 szklanki śmietanki do kawy, śmietanki kremówki 30% lub mieszanki obu
W dużym garnku połączyć mleko i śmietankę. Gotować, mieszając, aż do momentu, gdy temperatura osiągnie mniej więcej 190 F (90 C). Jeśli nie mamy termometru, należy gotować mleko aż do momentu, gdy zaczną pojawiać się bąbelki, ale mleko nie wrze.
Garnek z mlekiem zestawić z palnika. Dolać ocet i wymieszać. Zobaczymy wtedy, że mleko zaczyna się ścinać, a mleko zacznie przemieniać się w grudki. Zostawić je na mniej więcej 10 minut, po czym przelać przez gęste sitko. Sitko zostawić na garnkiem i pozwolić mleku dobrze odcieknąć. Przechowywać w lodówce do ok. 7 dni.
Dodatkowe uwagi
W dużym garnku połączyć mleko i śmietankę. Gotować, mieszając, aż do momentu, gdy temperatura osiągnie mniej więcej 190 F (90 C). Jeśli nie mamy termometru, należy gotować mleko aż do momentu, gdy zaczną pojawiać się bąbelki, ale mleko nie wrze.
Garnek z mlekiem zestawić z palnika. Dolać ocet i wymieszać. Zobaczymy wtedy, że mleko zaczyna się ścinać, a mleko zacznie przemieniać się w grudki. Zostawić je na mniej więcej 10 minut, po czym przelać przez gęste sitko. Sitko zostawić na garnkiem i pozwolić mleku dobrze odcieknąć. Przechowywać w lodówce do ok. 7 dni.
Dodatkowe uwagi
- Do zrobienia serka można użyć soku z cytryny zamiast octu. Jednak jest to droższa metoda, a smakowo żadna różnica - ani octu, ani cytryny w gotowym serze się nie wyczuwa
- Wytworzoną serwatkę można użyć o gotowania lub picia, jeśli ktoś woli
- Mleko przeznaczone na serek można posolić, choć ja akurat wolę tego nie robić by niepotrzebnie nie dodawać soli do jedzenia. Jeśli zdecydujemy się zrobić później serek wytrwany (pasta, serek z cebulką i szczypiorkiem, itp.), zawsze możemy wtedy dodać sól do smaku.
- Robiąc ser można do niego wykorzystać resztki maślanki, jogurtu naturalnego lub greckiego czy kefiru. Każdy z tych dodatków podnosi jego smak.
Gotowy serek |
Mleko krótko po dodaniu octu |
Odciskanie serka na sitku |
Przelewanie serka na sitko |
Gotowy serek |
No comments:
Post a Comment