September 30, 2018

Tort czekoladowy z kremem kawowym

Ten tort jest zdecydowanie najulubieńszym w naszym domu. Nie jest zbyt słodki, co jest jego wielkim atutem, biorąc pod uwagę jego bogatość. Jest lekki, gdyż nie ma w nim ciężkich kremów, a zdecydowany smak kawowej śmietanki wykorzystanej do przełożenia i obłożenia z wierzchu podkreśla jego walory smakowe. Kombinacja zczekoladą użytą do polania oraz czekoladowym biszkoptem jest po prostu idealna i sprawdzona. Słowem, ten tort nie ma szansy nie smakować. 




Ciasto
 5 jajek 
140 g jasnego brązowego cukru 
100 g mąki pszennej tortowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
50 g kakao 
4 łyżki oleju 

Śmietankowy krem kawowy z czekoladą 
600 ml śmietany kremówki 
3 łyżki serka mascarpone*
5 łyżek cukru 
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mocnego alkoholu
3 łyżki wrzącej wody

* można pominąć i zastąpić zestalaczem do bitej śmietany, Whip it

Poncz do nasączenia
200 ml wody
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kawy instant
50 ml mocnego alkoholu

Polewa
4 łyżki cukru 
2 łyżki śmietany 
3 łyżki kakao 
60 g masła 
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody

1 słoiczek malinowego lub innego kwaskowatego dżemu lub nawet powideł śliwkowych

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i  kakao. W misie miksera umieścić całe jajka  i brązowy cukier. Ubijać na najwyższych obrotach aż do uzyskania gęstej i puszystej piany. Dobrze ubita piana powinna praktycznie potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad; całość jednak będzie płynna. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 8 cali / 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia , a boki wysmarować tłuszczem. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. Piec w temperaturze 340/170ºC przez około 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, a następnie wyjąć i wystudzić na kratce. 

Przygotować krem. Przygotować kawę rozpuszczając ją we wrzącej wodzie. Dodać do niej alkohol. Zimną śmietanę ubić wraz z serkiem mascarpone, uważając, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier. Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką z ostudzoną kawą. Dobrze wymieszać. 

Przygotować poncz do nasączenia tortu. W gorącej wodzie rozpuścić kawę i cukier. Dodać alkohol.  

Przygotować polewę - żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać aż do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Dobrze wszystko wymieszać i przestudzić. 

Z kremu odłożyć ok. 5-6 łyżek do posmarowania boków. Ostudzone ciasto na tort podzielić na trzy blaty.  Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze lub płaskim talerzu. Nasączyć 1/3 przygotowanego pączu. Blat posmarować połową dżemu, a następnie kremem i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który nasączyć połową pozostałego pączu i posmarować pozostałym dżemem. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć pozostałym pączem. Boki posmarować odłożonym wcześniej kremem, a następnie obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Wstawić do lodówki na kilka godzin by stężał i dobrze się schłodził.






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment