May 07, 2019

Babka marmurkowa w czekoladzie

Przepisów na babki marmurkowe jest zapewne tyle, ile osób je pieczących. Ten przepis lubię, gdyż jest super prosty. I to właśnie dzięki temu babka marmurkowa gościła u nas ostatnio częściej niż zwykle. Przede wszystkim dlatego, że jest jednym z łatwiejszych ciast jakie można szybko zrobić, co w sytuacjach awaryjnych sprawdza się doskonale. Po drugie - dlatego, że składniki potrzebne do jej przygotowania zwykle ma się w domu. Na prośbę czcigodnej jubilatki babka marmurkowa po prostu zastąpiła - i to z dużym powodzeniem - tort urodzinowy. Ile było ochów i achów od koleżanek! Nie obyło się też i bez prośby o przepis. 
Babka z tego przepisu - co jest ogromną zaletą - nie jest zbyt słodka, dzięki czemu można ją dodatkowo polać ganache lub posypać cukrem pudrem. A można też zostawić bez niczego i też będzie smaczna

3 jajka
250 g mąki 
200 g cukru
120 ml wody + dodatkowe 50 ml wody do ciasta czekoladowego
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao
tłuszcz do posmarowania formy
Polewa czekoladowa (ganache)
Opcjonalnie - esencja rumowa, 

Piekarnik nastawić na 350F/160 C. 

W dużej misce ubić jajka z cukrem aż powstanie z nich gęsta i puszysta masa. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej oraz esencję rumową. 

Połowę - 2/3 ciasta jasnego wylać do solidnie wysmarowanej formy na babki lub keksówki. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao i dodatkową wodą. delikatnie przelać na ciasto jasne. Można lekko pomieszać je robiąc patyczkiem esy-floresy, ale nie jest to konieczne. 

Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na kratce. Wystudzoną babkę polać ganache. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment