February 28, 2022

Pasta z papryki i orzechów

Polubienie grup wegańskich w mediach społecznościowych zaowocowało nie tylko motywacją do próbowania wegańskich potraw, ale i znajdowaniem ciekawych przepisów na nie w miejscach zupełnie niespodziewanych. Niewątpliwie dużą inspiracją kulinarną jest grupa wegańska na Facebooku, przez którą poznałam nie tylko przepisy, ale przy okazji i kilka blogów, które zaczęłam częściej odwiedzać. I tak oto dowiedziałam się o broszurce z przepisami na pasty i hummusy, wydanej przez sklep "Biedronka", w której pojawił się przepis na tę pastę z orzechów i papryki, przypominająca nieco dip muhammara. Świetna do chleba, krakersów czy chipsów. Ledwie zdążyłam ją sfotografować, bo się okazało, że jest tak pyszna, że znika momentalnie. Jest świetna i jako dodatek do chleba, i jako typowy dip do chipsów czy warzyw. 


2 średnie czerwone papryki
150 g orzechów włoskich
1 łyżeczka kuminu
1 ząbek czosnku
sól do smaku

Do przybrania - natki pietruszki, rozdrobnione orzechy, pestki dyni, ziarenka sezamu

Piekarnik rozgrzać do 400 F/200 C. 

Paprykę umyć i piec w całości przez około 20 minut, po czym odstawić do ostudzenia. Kiedy paprykę można już trzymać w ręku, obrać ją ze skórki i wyczyścić z gniazd nasiennych. 

W misce lub kielichu blendera umieścić gotową paprykę, czosnek, orzechy i kumin. Zmiksować, a następnie doprawić solą według swojego smaku. Przełożyć do miseczki, posypać drobno pokrojoną pietruszką i orzechami lub ziarenkami. Podawać z chipsami lub warzywami - marchewką lub selerem naciowym pokrojonymi w słupki. Pastę można też serwować na pieczywie - najlepiej ciemnym, z dużą ilością ziarenek







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment