July 21, 2022

Cloud bread, czyli pieczywo kanapkowe niczym chmurki

Nie jest to do końca chleb, chociaż zdecydowanie jest formą pieczywa. A właściwie alternatywą dla tradycyjnego pieczywa - nieco zdrowszą, bo mniej kaloryczną i zawierającą mniej węglowodanów. I choć nie jestem wyznawczynią diety keto, to chętnie czasem sięgam po takie pieczywo.  Świetnie nadaje się na kanapki, zwłaszcza takie delikatniejsze. Nie ma w nim ani grama mąki. Ma bardzo delikatną konsystencję. Jest rewelacyjnym uzupełnieniem bogatych w składniki past, jak choćby wszelkie pasty i sałatki tuńczykowe, makrelowe czy inne rybne czy sałatka z kurczaka. Takie pieczywo, niczym pita czy inne jej podobne wypieki, można podawać z mięsami, sałatkami, dipami i maczałkami, hummusami czy zupami. 


6 jajek
1/4 szklanki plus 2 łyżki serka typu Philadelphia 

Dodatkowo 
1 łyżka tartego parmezanu
1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich

Serek wyjąć z lodówki na minimum godzinę przed użyciem. 

Piekarnik nagrzać do 300 F /150 C. Naszykować blachę do pieczenia - wyłożyć ją papierem lub matą silikonową. 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z serkiem na gładką masę bez grudek. 

Białka ubić - najlepiej mikserem - na sztywną masę. Porcjami wmieszać delikatnie w masę serowo-żółtkową. Miarką 1/4 szklanki nabierać masę i wykładać na uprzednio przygotowaną formę. Lekko wyrównać, by całość miała mniej więcej tę samą grubość, a placek miał średnicę mniej więcej 6 calową/15 cm. Z wierzchu, każdy placek posypać lekko oregano/ziołami prowansalskimi i parmezanem, jeśli chcemy ich używać. 

Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika  i piec ok. 25-30 minut. Gotowe pieczywo wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do lekkiego ostudzenia. 

Uwagi dodatkowe

  • W zależności od tego jak chcemy wykorzystać to pieczywo, można w masę wmieszać zioła lub też posypać nimi z wierzchu. Można też dodać i inne przyprawy - jak choćby paprykę czy sproszkowany czosnek. Nie jest to jednak konieczne.
  • Takie placuszki można przez 2-3 dni przechować w lodówce i odświeżać w tosterze. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment