December 01, 2020

Sałatka z pieczonych udek kurczaka, selera i orzechów

Ta sałatka jest naprawdę świetna. Dość szybka w przygotowaniu i sycąca. Rzec by można idealna na lunch. Można ją jeść z chlebem, a można i w postaci zawijanych kanapek (wraps). Pierwszy raz użyłam kokosowe, ale przyznam, że nie zachwyciły mnie. Można spokojnie użyć innych. No a przede wszystkim można użyć zwykłego chleba na dopełnienie lunchu. Ta sałatka ze świeżo upieczonym chlebem nie ma szans stać zbyt długo. 

Choć zwykle kupuję udka kurczaka bez skóry, to w tym wypadku, należy jednak użyć takich ze skórą. W czasie pieczenia w wysokiej temperaturze chroni ona mięso i sprawia, że pozostaje ono soczyste i pełne smaku. Rzec by można idealne. A same skórki? Można schrupać - po takim pieczeniu, nie ma na nich grama tłuszczu. 


8 udek kurczaka - ze skórą i kością
sól
olej do polania

5-6 gałązek zielonej cebulki
4-5 łodyżek selera - najlepiej tych z samego środka, z listkami
kilka łodyżek natki pietruszki
1/2 szklanki orzechów włoskich lub pecan 

Sos
szklanka majonezu
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka musztardy ziarnistej 
1 łyżeczka sosu sojowego lub tamari
1/2 łyżeczki oleju sezamowego (roasted sesame oil)
1 łyżeczka tahini
sól i pieprz do smaku


Piekarnik rozgrzać do 400 F/ 200 C. 

Kurczaka spryskać olejem i posolić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut. Na ostatnie 10 minut, można włączyć funkcję broil lub air fry, by skórka była ekstra chrupiąca. 

W czasie gdy kurczak się piecze, przygotować sos. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki i odstawić w chłodne miejsce. 

Naszykować pozostałe składniki sałatki - posiekać cebulkę, pietruszkę i selera. Orzechy pokruszyć lub posiekać nożem. 

Kiedy kurczak jest gotowy, wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić. Zdjąć z niego skórę, a mięso oddzielić od kości i pokroić/poszarpać. Włożyć do miski i pozwolić całkowicie przestygnąć. Wtedy dodać je do pozostałym składników sałatki, polać wcześniej przygotowanym sosem i dobrze wymieszać. 

Sałatkę podawać samą lub z pieczywem, pitą czy też w postaci wrapów. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment