July 11, 2022

Ciasto morelowe

Kiedyś jedynym kwiatek jaki jadałam była róża w postaci konfitury z jej płatków. Z czasem  zaczęłam używać kwiatów do przystrajania jedzenia, bez obawy, że coś może wyjść nie tak, głównie dzięki książce o jadalnych kwiatach, którą podarowała mi Ola. I tak oto w potrawach pojawiały się bratki, aksamitki, nagietki, bez, kwiaty cukinii. O ziołach nawet nie wspomnę, bo te zawsze chętnie były przez nas używane.
W sezonie letnim takie morelowe ciasto po prostu trzeba zrobić. I przystroić lukrem z płatkami jadalnych kwiatków - takich jak nagietki, różem aksamitki czy bratki oraz listkami ziół - miety, bazylii  Ciasto wtedy nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem. Jest takie letnie, takie kolorowe i wesołe...
Ciasto jest robione według przepisu na ciasto z pomidorami, tyle że pomidory zastąpione zostały morelami. 


2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
1.5-2 szklanki moreli
1 banan
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Lukier
szklanka cukru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki wody


Opcjonalnie - płatki kwiatów jadalnych, takich jak aksamitki, nagietków, nasturcji, róży, listki mięty.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 370 F/180 C.

Morele umyć, wypestkować i zmiksować blenderem na gładką masę. Do ciasta potrzebna nam będzie jedna szklanka tak przygotowanej masy morelowej. Dodać banana, cukier i olej i ponownie zmiksować, aż powstanie jednolita masa.

W misce miksera umieścić suche składniki. Lekko wymieszać, po czym dodać mokre składniki. Mieszać mikserem aż do momentu gdy wszystkie składniki się połączą.

Formę keksówkę (mniej więcej o wymiarach 12 x 4.5 x 3 in/30.5 x 11.4 x 8 cm) wysmarować olejem. Ciasto przelać do formy - do połowy wysokości. Piec ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

Przygotować lukier i posmarować nim lekko ostudzone ciasto. Posypać płatkami kwiatów i listkami mięty.



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment