July 26, 2022

Owsianka Birchera - müesli Birchera

Wszelkie tzw. nocne owsianki, biją od pewnego czasu rekordy popularności. Nic więc dziwnego, że i owsianka Birchera przeżywa swoją kolejną młodość. Przynajmniej poza Szwajcaria, bo tam nie jest ona niczym nowym i można ją kupić w każdym sklepie spożywczym, nawet najmniejszym. W każdym niemal sklepie można kupić gotowe do jedzenia, nie mówiąc już o samych gotowych mieszanek  Birchermüesli/müesli, na pudełku których są instrukcje jak przygotować je zgodnie z przepisem Birchera. A kim był Bircher?  

Maximilian Bircher-Benner był szwajcarskim lekarzem, który propagował dietę opartą na surowych warzywach i owocach jako środek leczniczy wielu chorób. Swój pomysł oparł na posiłku, który mu zaserwowano, gdy wędrował wraz z żoną po Alpach - porcję świeżych jabłek wymieszanych ze śmietaną, orzechami, sokiem cytrynowym, miodem i płatkami owsianymi. Wkrótce sam zaczął podawać to jako przekąskę swoim pacjentom. Doktor Bircher twierdził, że przy odpowiedniej diecie - w jego rozumieniu opartej na surowiznach - można wyleczyć wiele chorób, w tym raka. No może nie do końca, ale dzisiaj wiemy, że sposób odżywiania się i jakość jedzenia mają faktycznie ogromne znaczenie. Stąd i popularność owsianek, i lokalnych produktów warzywno-owocowych, i produktów organicznych, diety śródziemnomorskiej, wegańskiej czy wegetariańskiej. Długo by można jeszcze wymieniać. 

Dzisiaj
Owsianka Bircher w Swissotel w Chicago - mało zachęcająca
i mało przypominająca to czym powinna być

można spotkać się z wieloma wariacjami na temat 
müesli Birchera. Jedne są bazowane na naturalnych jogurtach, inne na smakowych, jeszcze inne z dodatkiem śmietany. Dzięki koleżance mieszkającej w Szwajcarii poznałam kilka przepisów, którymi zaraz się podzielę. Dobrze zrobione są pyszne i sycące. Byłam w stanie przekonać do nich owsiankosceptyka, który raz na tydzień, z własnej woli zjada właśnie müesli Birchera z różnymi owocami. No ale właśnie muszą być dobrze zrobione. Nie może to być talerz zimnych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem i przyozdobionych kilkoma owocami, jak to podano nam w ... Swissotel w Chicago. To akurat, co widać na zdjęciach, była antyreklama müesli Birchera. Do naszego domowego müesli Birchera wykorzystuję często gotowy zestaw szwajcarskich płatków müesli. Zawierają już płatki owsiane, jaglane, otręby, orzechy i migdały, suszone owoce. Na pudełku był przepis jak z nich zrobić müesli Birchera

3/4 szklanki gotowych müesli lub własnej mieszanki lub tradycyjnych płatków owsianych
1/2 szklanki jogurtu - naturalnego lub swojego ulubionego
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku pomarańczowego
1/2 jabłka
1/4-1/3 banana

Dodatkowo - owoce, ekstra orzechy, migdały

Płatki lub müesli namoczyć w mleku i sokach. Odstawić na minimum godzinę - ja odstawiam na noc. 

Jabłko wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słupki. Banana pokroić na cienkie plasterki. Owoce przygotować - umyć i pokroić na drobniejsze kawałki, jeśli tego wymagają. 

Namoczone müesli lub płatki wymieszać z jogurtem i jabłkami.  Rozłożyć do dwóch miseczek. Na wierzchu ułożyć banany i pozostałe owoce. 

Przepisy od Natalii ze Szwajcarii

Oryginalne müesli Birchera (1 porcja)
3 łyżki/15 g tradycyjnych płatków owsianych
7 łyżek /100 ml wody
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
4 łyżki posiekanych orzechów laskowych 
miód lub cukier do smaku

Płatki namoczyć w wodzie i zostawić na noc lub przynajmniej na 1 godzinę. Jabłko w całości, wraz ze skórką, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Namoczone płatki wymieszać z jabłkiem i pozostałymi składnikami. 

Wersja współczesna (4 porcje)
6 łyżek tradycyjnych płatków owsianych
łyżek /100 ml mleka
2 łyżki rodzynek
1 lb /450 g jogurtu
sok plus otarta skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
3 jabłka
3 łyżki orzechów  laskowych
1 lb /450 g owoców sezonowych
miód lub cukier do smaku

Płatki namoczyć w mleku i zostawić na noc lub przynajmniej na 1 godzinę. Jabłka w całości, wraz ze skórką, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobne słupki. Owoce umyć i - jeśli potrzeba - odszypułkować, wypestkować i/lub pokroić na mniejsze kawałki. Namoczone płatki wymieszać z jabłkiem i pozostałymi składnikami. Rozdzielić do miseczek i udekorować owocami. 

Uwagi dodatkowe
  • Zamiast tradycyjnych płatków owsianych, można użyć i błyskawicznych, przy czym należy pamiętać, że to znacząco skraca czas namaczania. 
  • Własne müesli można zrobić zawczasu, mieszając płatki owsiane z orzechami, z innymi płatkami, otrębami, suszonymi owocami, takimi jak rodzynki, żurawiny, jagody, pokrojonymi na drobne kawałki figami czy daktylami. Tylko od naszej wyobraźni zależy co się w nich może znaleźć. Jedna z kupnych wersji szwajcarskich zawierała również i kawałki gorzkiej czekolady.
  • Owsianka Birchera może być całkowicie wegańską potrawą, jeśli użyjemy do niej wegańskich zamienników mleka/jogurtu.
  • Owoce to pole do popisu - można użyć niemal każdych. Ja akurat nie użyłabym np. melonów i arbuzów, ale mango, kiwi, sezonowe owoce jagodowe, brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki - wszystko mi pasuje. 
  • Jogurt - najczęściej używam jogurtu o smaku mango, który sama robię według tego przepisu na smoothie. Przygotowując jogurt do owsianki robię nieco gęściejszy niż smoothie do picia. Można jednak popuścić wodze fantazji i naszykować dowolny jogurt, o takim smaku, jaki najbardziej lubimy. A możemy pozostać przy naturalnym, greckim czy waniliowym.
  • Owsianka Birchera to pomysł na owsiankę na surowo. Pewne rzeczy muszą się w niej znaleźć, ale wykończenie to już nasza inwencja i smak.




 



Owsianka Birchera ze Swissotel - jak widać po
konsystencji, wiele jej brakuje. Nie było w niej
ani tartych jabłek, ani orzechów


Owsianka à la Bircher - są w niej owoce i 
pestki dyni, ziarenka sezamowe i chia
w Protein Bar w Chicago



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment