November 22, 2022

Spaghetti aglio e olio

Chyba nie ma możliwości by w naszym domu obiad z kluskami czy makaronem nie smakował. Stąd też próbujemy różnych sposobów ich przygotowania. Spaghetti aglio e olio jest tego przykładem. Super proste danie, ekspresowe w przygotowaniu. Idealne dla wielbicieli czosnku, jak łatwo się domyśleć. Można je zjeść jako samodzielny posiłek, choć lepiej gdy towarzyszy mu coś konkretniejszego - np. pieczona ryba. Tak chyba wolę, bo same kluski choć niewątpliwie stanowią dla nas rodzaj comfort food, to jednak nie są najzdrowszą formą odżywiania. 

Szykując spaghetti aglio e olio, przypomniałam sobie msze z ks. Basso, który dzielił się z nami przepisami włoskimi. Kiedyś tłumaczył ile trzeba smażyć czosnek, by był idealny, co teraz oczywiście przywołało wspomnienie jego niebywałych występów kulinarnych. No właśnie - ile? Aż się do nas uśmiecha!


2/3 lb / 300 g makaronu spaghetti
3 spore ząbki czosnku
2-3 papryczki pepperoncini świeża lub 1/2 łyżeczki suszonej
70 ml oliwy z oliwek
sól
świeży tymianek do posypania

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy się gotuje przygotować resztę.

Czosnek obrać i drobno posiekać. Jeśli używamy świeżej papryczki, umyć ją i drobno pokroić. 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i papryczkę i chwilę smażyć, tak by czosnek się nie przypalił, tylko delikatnie podsmażył/zeszklił. Jak swego czasu mawiał Fr. Basso dając pod koniec kazania przepisy, czosnek smaży się do momentu gdy uśmiecha się do nas. A tak na serio, dobrze jest patelnię przechylić na jedną stronę by czosnek z papryczkami "pływał" w oliwie. Jeśli używamy suszonej, rozdrobnionej papryczki, należy ją dodać w ostatnim momencie smażenia - tuż przed dołożeniem makaronu. 

Szczypcami czy też specjalną łyżką odławiać ugotowany makaron prosto na patelnię. Dolać ok. 1/2 szklanki wody z gotowania. Całość wymieszać, tak by makaron dosłownie oblepił się oliwą a czosnek z papryczkami równomiernie rozprowadził się. 

Od razu nakładać na wygrzane talerze i posypać świeżymi listkami tymianku. 


Uwagi dodatkowe

  • Papryczki nadają ostrości, więc jeśli wolimy dania mniej ostre, należy użyć mniej papryczki pepperoncini, a także mniej jej pestek (w przypadku świeżej)
  • Użycie oliwy z konfitowanego czosnku wynosi to danie na absolutnie niebywały poziom. Oliwa ta jest bowiem już nasączona czosnkiem, dzięki czemu każda jej kropelka dodaje czosnkowego smaku daniu. 






Print Friendly and PDF

2 comments:

  1. Dodaję do tak przygotowanego makaronu, pieczonego łososia i moja rodzina uwielbia to danie. Często wracam do tego przepisu. Dziekuję za podzielenie się nim.

    ReplyDelete