November 21, 2021

Czosnek konfitowany

Po sukcesie z konfitem pomidorowym, postanowiłam spróbować konfitowanego czosnku. I nie pomyliłam się. Każdy kto lubi czosnek będzie zadowolony z efektu. Czosnek rozpływa się w ustach, a oliwa jest absolutnie bajeczna. Do maczania pieczywa - np. świeżo upieczonej focacci pasuje jak ulał. W zasadzie nic już wtedy więcej nie potrzeba. Oliwę można wykorzystać też do wielu innych celów kulinarnych, które nam tylko przyjdą do głowy - od smażenia do polewania nią potraw czy sałatek (np. bruschetty). 


3 główki czosnku
1 szklanka oliwy z oliwek

Czosnek obrać i włożyć do garnuszka. Zalać oliwą. Podgrzewać na palniku o średniej mocy, aż widoczne będą pęcherzyki powietrza. Zmniejszyć moc palnika do jak najmniejszej i gotować całość przez 45 minut. Ostudzić i przelać do słoiczków. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3-4 tygodnie. Oliwa może zrobić się mętna, ale nie oznacza to zepsucia. 

****
UWAGA!!!!! Czosnek jest warzywem o wyjątkowo niskiej kwasowości. Z tego powodu, nawet tak przetworzony nie powinien pod żadnym pozorem być przechowywany w temperaturze pokojowej, a wyłącznie w lodówce. Czosnek źle przechowywany może wytworzyć toksyny, które mogą spowodować botulizm. Czosnkowy konfit należy natychmiast po przelaniu do czystych słoiczków wstawić do lodówki. Można go również mrozić. 












Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment