November 16, 2022

Pstrąg tęczowy pieczony w folii

Łosoś to najczęściej goszcząca u nas ryba. Jemy go w różnej postaci - przede wszystkim pieczonego, ale też i wędzonego w sałatkach czy pastach. Lubimy też filety z dorsza, flądry, soli, halibuta czy mintaja. Tak jakoś wyszło, że najrzadziej pojawia się na stole Ale ryba w tuszkach. A za każdym razem, kiedy taką jem, obiecuję sobie, że i my po nią będziemy sięgać. Pod wpływem buszowania w New York Times przyszedł mi pomysł upieczenia pstrąga w całości, którego zazwyczaj zjadamy w postaci wędzonej lub z puszki. Pstrąg tęczowy nazywany bywa pstrągiem łososiowym lub trociem wędrownym. Jego mięso jest lekko różowe w kolorze, stąd też często bywa mylony z łososiem.

Do podania - frytki i surówka z kapusty. Można też dodać sos winno-koperkowy, choć nie jest to rzecz jasna konieczne. Taki obiad w zasadzie robi się sam, bo frytki można kupić mrożone i upiec je w tym samym czasie, gdy piecze się ryba. 


tusze pstrąga tęczowego
cytryna w plasterkach
kilka gałązek świeżego koperku, estragonu lub rozmarynu
oliwa/olej
sól
pieprz

Każdą tuszę wymyć. Posolić z obu wewnętrznych stron, a także posypać pieprzem. W środku ułożyć gałązki koperku i plasterki cytryny. Skropić oliwą, zawinąć w folię foliową i odstawić na godzinę do lodówki. 

Piekarnik rozgrzać do 450 F/ 225 C. Tusze pstrąga ułożyć na formie do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15-20 minut. Mięso powinno być wyraźnie ścięte i odchodzić od ości. 

Podawać z dodatkami według uznania.









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment