January 17, 2023

Makaron z sosem szparagowym



Szparagi bywają u nas tak często, że w zasadzie nie mamy na nie konkretnego sezonu. Jak nie pieczone z czosnkiem, to gotowane na parze, smażone, dodawane do zupy, jedzone w postaci zupy kremowej czy dodawane do innych dań - np. makaronów. Są po prostu świetnym dodatkiem do wielu obiadów. 
Szparagi z makaronem to super obiad bezmięsny. Oczywiście można go wzbogacić o jakiś dodatek typu pieczona ryba, ale i same są doskonałe i sycące. 






1/2 paczki/225 g makaronu - penne, świderki, farfalle

1 lb/450 g szparagów
2 cebule dymki lub 1 średnia cebula
100 g serka koziego
2 łyżki oliwy lub oleju
50 ml wody z gotowania makaronu
sól i pieprz do smaku

Do podania - parmezan, bazylia

Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania. 

Szparagi umyć, pozbawić stwardniałych końcówek i ugotować na parze. Szparagi powinny być lekko twardawe. Odciąć kwiatowe czubki i odłożyć na bok. Pozostałe włożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładki sos

Cebulki dymki lub cebulę drobniutko poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pokruszony serek kozi i podgrzewać aby się rozpuścił. Dodać zmiksowane szparagi i wodę. Doprawić solą i pieprzem, zamieszać, po czym dołożyć ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszać.  

Gotowy makaron nakładać na talerze, poukładać na nim odłożone wcześniej górne części szparagów. Posypać parmezanem i poszarpanymi listkami bazylii. Dla zaostrzenia wrażeń, można dodatkowo doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 

Uwagi dodatkowe
  • zamiast koziego sera, można wykorzystać fetę lub zwykły ser mascarpone. Każdy z nich się nadaje i każdy sprawia, że sos smakuje ciutek inaczej. 
  • jeśli wolimy, górne części szparagów możemy ugotować na parze niejako w drugiej rundzie, gdy sos jest prawie gotowy - zajmie to nam chwilę, a szparagi nie stracą świeżego wyglądu. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment