April 28, 2025

Klopsiki z łososia w sosie koperkowym

Kiedyś wszelkiego rodzaju dania z mielonego mięsa lub mielonej ryby uważano za coś gorszego. Pokutowało przekonanie, iż w mielonym przemyca się podrzędne gatunki mięsa i wszelkie najgorsze odpady. Tymczasem wcale tak nie musi być i pulpeciki czy kotlety mielone mogą być pyszne - zwłaszcza, kiedy są robione w domu. Kiedy dostaliśmy większą porcję łososia, w pewnym momencie mieliśmy go na tyle dosyć w postaci łososia pieczonego, w zupie czy smażonego, że nadszedł czas na coś naprawdę innego. Pulpety! Z łososia, z dużą ilością   koperku. Sprawdziły się doskonale. Dodatek skórki i odrobiny soku z cytryny do sosu świetnie przełamuje jego niewyróżniający się smak - wszak rybę często podaje się w towarzystwie cytryny, więc ta kombinacja nie powinna dziwić. 


Klopsiki
1 lb /450 g łososia
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
1/2 łyżeczki suszonego czosnku lub 1 ząbek czosnku bardzo drobno posiekanego
3 łyżki drobno posiekanego koperku
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku

2 łyżki mąki do obtaczania klopsików
olej lub masło klarowane do śmażenia

Sos
3/4 szklanka śmietany kremówki (whipping cream)
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki białego wina
5 łyżek drobno posiekanego koperku
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny
kilka łyżek wody
Sól i pieprz do smaku

W sporej misce umieścić łososia zmielonego w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, czosnek, sól, pieprz, skórkę z cytryny i koperek. Dobrze wyrobić na gładką masę. 

W średniej wielkości garnku/rondelku lub na głębszej patelni rozgrzać tłuszcz. Wilgotną ręką formować kuleczki klopsików i obtaczać je w mące, a następnie układać w garnku lub na patelni. Lekko obsmażyć, po czym dolać wody i chwilę dusić pod przykryciem. Następnie dodać wino i chwilę gotować, pozwalając mu nieco odparować. Dolać śmietanę kremówkę. Odrobiną wytworzonego sosu zaharować kwaśną śmietankę, po czym dodać całość do sosu. Delikatnie wymieszać. Dodać skórkę i sok z cytryny i jeszcze gotować 1 minutę. Na samym końcu dołożyć koperek. Dodać sól i pieprz. 

Podawać z ulubionymi dodatkami - makaronem, ryżem, kartoflami oraz warzywami. Klopsiki będą stanowić świetny dodatek do klusek spaetzle zapiekanych ze szparagami, makaronu w sosie szparagowym, wyrazistego makaronu z sosem cytrynowym (pasta al limone) lub  spaghetti aglio e olio



 
 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment