14 oz / 390 g /3 szklanki mąki pszennej
2.25 łyżeczki / 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
1 szklanka letniej wody
2.25 łyżeczki / 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
1 szklanka letniej wody
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
Drożdże i cukier wymieszać z wodą. Odstawić na 5 minut, by "ruszyły". Mąkę i sól umieścić w misie miksera. Dodać wodę z rozpuszczonymi drożdżami oraz sól i dobrze wymieszać. Pod koniec dodać miękkie masło i wyrabiać przez kilka minut - ciasto jest dobrze wyrobione, gdy odchodzi od ścianek miski. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odgazować je, wbijając w nie pięść, a następnie podzielić na 8-10 równych części. Każdą formować w bułeczkę i rozpłaszczać wiatraczkiem do robienia kajzerkowego wzorku. Jeśli nie mamy takiego wiatraczka, to można zrobić go brzegiem łyżeczki do herbaty. Gotowe bułeczki ułożyć ma wyłożonej papierem blasze. Blachę wstawić do torby foliowej lub owinąć folią, po czym wstawić na noc do lodówki.
Rano następnego dnia wyjąć bułeczki z lodówki i zostawić do lekkiego ogrzania w czasie, gdy piekarnik się nagrzewa. Jeśli wzorek się zatarł, można go teraz poprawić.
Rozgrzać piekarnik do 400 F/200C. Na dno postawić formę z wodą. Bułeczki spryskać delikatnie wodą. Wstawić blachę z bułkami do rozgrzanego piekarnika i piec bułeczki ok. 15 minut, aż zrobią się lekko brązowe.
Upieczone kajzerki wyjąć na kratkę do ostudzenia, a potem delektować się nimi.

No comments:
Post a Comment