May 20, 2014

Delikatny krupnik

Krupnik to jedna z naszych ulubionych zup. Zazwyczaj jest on dość ciężką zupą, pełną kartofli i mięsa. My jednak chyba wolimy taki delikatniejszy. Dlatego pomijam kartofle, na rzecz większej ilości warzyw, w tym zielonego groszku. No i koniecznie koperek, dużo koperku który zdecydowanie podnosi smak krupniku i nadaje mu charakter.
Jeśli wolimy krupnik wegetariański, spokojnie można pominąć mięso. Wszak krupnik oryginalnie właśnie taki był - bez mięsa, oparty na warzywach i kaszy. Polecam krupnik na najdrobniejszej kaszy - jest znacznie delikatniejszy niż ten robiony na grubych kaszach typu pęczak


1 szklanka zielonego groszku
1/2 pora
2-3 łodygi selera naciowego
2 średnie marchewki
8-10 łyżek drobnej kaszy 
100-150 g kurczaka - można pominąć w wersji wegetariańskiej
sól
koperek
natka pietruszki
2-3 łyżki śmietany


Kaszę zalać 2 litrami wrzącej wody. Dodać drobno pokrojone mięso. Zagotować, po czym zmniejszyć ogień. Dodać groszek oraz drobno pokrojone warzywa. Doprawić solą oraz koperkiem i pietruszką. Kiedy wszystkie składniki zmiękną delikatnie wmieszać śmietanę, chyba że wolimy wersję niezabielaną. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można rozrzedzić ją dodając więcej wody. 







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment