May 14, 2014

Sernik na zimno o smaku mango

Mango z jogurtem to żadna nowość – wszak to mango lassi. Dlatego ten sernik wpadł mi w oko. Wątpliwości budził tylko dodatek mleka kokosowego – niemal w takiej samej ilości jak serka. Nie przepadam z kokosem (z bardzo małymi wyjątkami). Jednak zaryzykowałam – głównie pod wpływem porady autorki przepisu.  Początkowo wyraźny smak kokosa mi przeszkadzał, ale kolejnego dnia zdawał się złagodnieć na tyle, by  stać się tolerowalnym. Mimo wszystko, warto jednak je wyeliminować, a przynajmniej ograniczyć - zwłaszcza jeśli kokos nas drażni.



150 g herbatników (np. petit buerre czy digestive)
6-8 łyżek śmietany
100 g gorzkiej czekolady

2-2.5 szklanki przecieru z mango
500 g jogurtu greckiego
1 puszka (400 g) mleka kokosowego*
1 mango
Kilka malin
3 łyżki żelatyny
2 limonki
1 szklanka soku pomarańczowego – najlepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy

Opcjonalnie – cukier do smaku

Jeśli nie lubimy smaku kokosu, można mleko kokosowe zastąpić większą ilością jogurtu lub jogurtu wymieszanego z mlekiem migdałowym

Herbatniki pokruszyć – na mączkę lub zostawiając większe kawałki. Czekoladę rozpuścić dodając śmietanę. Dosypać herbatniki i dobrze wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy tak aby je całkowicie przykryć w miarę równomiernie. 2 łyżki żelatyny rozmieszać z 3-4 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia na mniej więcej 10 minut. Mleko kokosowe, jogurt, 1.5 szklanki przecieru z mango i sok z limonek dokładnie wymieszać. Jeśli wolimy bardziej zdecydowany smak mango, przecieru można dać dwie szklanki. Dodać żelatynę i cały czas mieszając podgrzewać w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu tylko do momentu gdy żelatyna rozpuści się. Odstawić do ostudzenia, po czym wylać do tortownicy z przygotowanym wcześniej spodem. Kiedy zacznie tężeć ułożyć pokrojone na plastry lub grubsze słupki owoce mango oraz maliny, lekko wciskając je w masę. Zostawić do całkowitego zastygnięcia.

1 łyżkę żelatyny zalać 2 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Sok z pomarańczy wymieszać z pozostałym przecierem z mango, po czym lekko podgrzewając wymieszać z żelatyną aż do jej rozpuszczenia się. Ostudzić, a następnie wylać do tortownicy na wierzch zastygniętej masy i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.




Źródło: Kwestia smaku
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment