May 11, 2014

Kwiatki i kolorowy sernik na Dzień Matki

Piękne kwiaty w moim ogrodzie
Kwitną dzisiaj od rana.
Wspaniały bukiet przez nas zrobiony
dostanie kochana mama.
Stokrotki, konwalie, róże, żonkile,
bratki, bez, bławatki
w olbrzymim wazonie świeże, pachnące,
będą na Święto Matki.



W maju kwitną chyba wszystkie najpiękniejsze kwiaty - konwalie, bzy, peonie, róże... Nic dziwnego, że to właśnie w maju przypada Dzień Matki - nie tylko w Polsce, ale i w USA czy we Francji. 

Wiosną też aż się chce jeść lżejsze ciasta - choćby takie jak sernik z galaretką. To jedno z prostszych ciast jakie można zrobić. Ten sernik dostałam na deser w Dniu Matki. :) W Polsce do robienia zimnych serników używałam twarożków homogenizowanych, a tu jogurtów - albo naturalnych, albo vanana z Trader Joe's. Doskonale też nadaje się zwykły ser biały, tyle że musi być po prostu dobrze zmielony. Można je zrobić jednokolorowe lub wielokolorowe. Można też zrobić białe używając żelatyny zamiast galaretek. Można też w warstwę serową włożyć owoce. 

Ten sernik, taki właśnie kolorowy, przywołuje moje najmilsze wspomnienia dzieciństwa. I mleczarnię na Freta, na starym mieście, gdzie sprzedawano podobny deser. Chadzałam tam z Babcia Ireną niemal codziennie, ale sernik był rarytasem od święta. Nie jadło się go codziennie. Ten sernik, smakował jak tamten sprzed lat.


750 ml jogurtu
3 galaretki małe (na 0.5 l - lub dwie szklanki wody)
1 duża lub dwie małe galaretki na wierzch 
owoce do przystrojenia


W zależności od tego czy robimy sernik wielowarstwowy czy jednokolorowy rozpuszczamy odpowiednią ilość galaretek. Galaretki powinny być rozpuszczone w połowie wody. Kiedy galaretka ostygnie, dodajemy serek lub jogurt i dobrze mieszamy, by nie było żadnych grudek. Kiedy masa zacznie tężeć, wylewamy ją do tortownicy. Jeśli chcemy by w środku masy serowej były owoce, to należy je włożyć w różnych momentach zastygania by wszystkie nie opadły na dno. 

Po całkowitym zastygnięciu masy serowej, ułożyć na niej owoce po czym zalać je ostudzoną galaretką rozpuszczoną w mniejszej niż podana w przepisie ilości wody - ja zwykle używam łącznie 3 zamiast 4 szklanek wody do rozpuszczenia galaretki na wierzchnią warstwę. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment