July 04, 2014

Wariacje na temat, czyli chleb z parmezanem


Ten chleb to po prostu wariacje na temat bardzo smacznego i bardzo chrupiącego chleba. I bardzo łatwego to zrobienia, bo nie wymagającego wyrabiania. Pierwsza próba z serem - tartym parmezanem. Jest pyszny - nawet bez jakichkolwiek dodatków. Podany z masłem i pieczonym w całości czosnkiem oraz lampką wina jest wspaniałą przekąską. Jest tak pyszny, że nawet nie zawracam sobie głowy małym bochenkiem z oryginalnego przepisu Jima Leahy'ego tylko od razu robię podwójny. 

800 g mąki
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczk1 soli
600 ml wody
ok. 300-400 g tartego parmezanu

Mieszanka mąki pszennej i ziemniaczanej do posypania ściereczki lub koszyczka do wyrastania chleba

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać, ale nie wyrabiać. Mają się po prostu połączyć. Miskę przykryć folią i zostawić na 14-16 godzin w ciepłym miejscu. 

Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i zagnieść kilka razy. Uformować kulę i położyć ją na mocno omączonej ściereczce lub w koszyczku. Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Na 30 minut przed pieczeniem, do piekarnika włożyć żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne z przykrywką; włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 425F. Kiedy piekranik osiągnie tę temperaturę, ostrożnie przełożyć chleb do rozgrzanego naczynia. Można je wczęśniej posypać mąką, choć nie jest to konieczne. 

Piec pod przykrywką ok. 30 minut, a następnie zdjąć przykrywkę i piec kolejne 30 minut, by powstała chrupiąca skórka. 

Po upieczeniu ostudzić na kratce. 




Ciasto na chleb rośnie - tak wyglądało po dwóch godzinach rośnięcia


Gotowe do pieczenia ciasto na chleb po 15 godzinach rośnięcia


Upieczony chleb - po godzinie zostało tylko tyle


Chleb z masłem i pieczonym w całości czosnkiem

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment