July 15, 2014

Żeberka z grilla

Największą miłośniczką i mistrzynią jedzenia żeberek u nas w domu jest Julcia. Ogryza je tak, że na kostce nie zostaje nawet najmniejszy wiórek mięsa. Kiedykolwiek pada propozycja zrobienia żeberek, ona zawsze jest chętna by je zjeść. Również i w restauracjach Julcia często zamawia sobie żeberka. Nic więc dziwnego, że żeberka z grilla są lubianym przez nią daniem na letni obiad. Choć przyznam, że najbardziej zaskoczyła mnie Ala, zamawiając żeberka z grilla na swoją imprezę po zakończeniu liceum. 

Żeberka - około 3-4 lb / 1350-1800 g
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
4 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii

Olej lub oliwa do natarcia przed grillowaniem

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, ale nie porcjować. Zazwyczaj dzielę je na  na pół - czyli kawałki mniej więcej o 3-4 kostkach. Natrzeć przyprawami i odstawić na minimum dwie godziny, a lepiej na całą noc. 

Grill rozgrzać i pozwolić mu się przepalić, tak by ogień nie był zbyt ostry. Zbyt ostry ogień sprawi, że żeberka przypalą się z zewnątrz, a w środku pozostaną w najlepszym wypadku twarde, a najczęściej surowe.

Przed samym grillowaniem, polać olejem i położyć na rozgrzanym grillu.

Grillujemy żeberka na grillu, na niezbyt ostrym ogniu, tak by ich nie przypalić. W czasie pieczenia, dobrze jest zamykać klapę grilla, a także obracać żeberka kilka razy. Dzięki temu grillują się równomiernie. Warto eksperymentować z układaniem ich na różnej wysokości. Każdy grill, podobnie jak piekarnik, jest inny, więc nie ma jednego przepisu i jednej dobrej rady. Dobrze przygotowane żeberka powinny być miękkie i lekko odchodzić od kości. 

Uwagi dodatkowe:

  • Jeśli mamy obawy, że nie uda nam się dobrze przygotować żeberek na samym grillu, należy je nieco podpiec w piekarniku. Metoda ta sprawdza się również i wtedy, gdy mamy więcej rzeczy do grillowania i żeberka nie mogą być grillowane dłuższy czas (np. na większej imprezie) lub gdy chcemy grillować je w całości.
  • Jeśli chcemy podpiekać żeberka w piekarniku, można to zrobić nawet na dzień czy dwa przed grillowaniem.
  • Żeberka najlepiej podpiec zawinięte w folię, tak by nie tracić ich naturalnych soków - przydadzą się później do posmarowania w czasie grillowania.
  • Żeberka należy piec do momentu gdy są miękkie, ale nie rozpadają się. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment