Sezon jagodowy po prostu zachęca do robienia jagodzianek. Mogę je robić w nieskończoność, a w domu i okolicy zawsze się znajdą chętni do pomocy w konsumpcji. Jeszcze się nie zdarzyło, by jagodzianki się zmarnowały. A że co chwila pojawia się kolejny przepis na jagodzianki, to mam motywację do wypróbowania go, by znaleźć taki, który jest absolutnie najlepszy. Tym razem zaintrygował mnie przepis z blogu Gotowanie cieszy, - przede wszystkim dlatego, że przypomina mi mój ulubiony przepis, wielokrotnie wykorzystywany do jagodzianek i innych bułeczek. Różni się jednak znacząco ilością dodanego masła. Każdy przepis wzbogacam o moją stałą modyfikację - otartą skórkę z cytryny, która nadaje jagodziankom wspaniałego smaku - nawet w tej części gdzie nie ma jagód.
600 g mąki - w oryginalnym przepisie było 550g + ew. więcej; u mnie zawsze potrzebne było to więcej - ok. 50 g
100 g cukru
15 g suszonych lub 30 g świeżych drożdży
2 jajka + 1 do posmarowania jagodzianek
250 ml mleka
100 g masła
2 łyżki serka mascarpone
szczypta soli
ok. 500 g jagód
2-3 łyżeczki cukru pudru
opcjonalnie 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
lukier
szklanka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
2-3 łyżeczki wrzącej wody
Drożdże rozrobić z łyżeczką mąki i cukru w odrobinie ciepłej wody. Masło rozpuścić, po czym dodać serek i mleko. Przestudzić.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól i cukier. Dodać jajka i zaczyn drożdżowy. Dolewając stopniowo mleko wyrabiać tak by powstało jednolite ciasto. Według mnie najlepiej wyrabia się mikserem z końcówką haka, ale można i ręcznie. Ciasto się mocno lepi i dlatego hak jest lepszy w wyrabianiu; nie należy jednak dodawać więcej mąki, gdyż zrobi się zbyt ciężkie. Kiedy wszystkie składniki połączą się, przykrytą miskę odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 1-1.5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na posypaną mąką stolnicę wyłożyć wyrośnięte ciasto. W miseczce wymieszać jagody z cukrem pudrem i ew. mąką ziemniaczaną. Z ciasta formować jednolite bułeczki nadziewane jagodami. Na formie wyłożonej papierem, układać jagodzianki w równych odstępach. Można również rozpłaszczyć rękami ciasto i wykrawać je kółkiem lub szklanką, nadziewać i wkładać w papilotki do muffinków ułożone na blasze.
Gotowe jagodzianki odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 350 F/175C. Do nagrzanego piekarnika wstawić wyrośnięte jagodzianki, posmarowane rozbełtanym jajkiem. Piec na złoty kolor - około 15 minut. Przestudzić i posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru, soku cytrynowego i wody.
No comments:
Post a Comment