July 27, 2015

Baba Ganoush

Baba ganoush lub baba ghannouj to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie bakłażana. Ale nie każde baba ganoush jest dobre. Czasem wyraźnie w nim czuć spaleniznę; chyba jednak nie jest to kwestia wypadku przy pracy, a sposobu przygotowywania. Ja wolę takie bez dodatkowych efektów smakowych.

Uwielbiam baba ganoush jako dodatek do pieczonego łososia. Ale i z mięsem jest pyszne. Często kupowaliśmy je w naszym ulubionym bistro tureckim, Mezé. Żadne inne nam tak nie smakowało. Co prawda moje poszukiwania idealnej receptury (czytaj jak najbardziej zbliżonej do tej z Mezé) będą trwać, ale i z tego baba ganoush byłam bardzo zadowolona. 

4 małe bakłażany lub dwa średnie
2 łyżki soku z cytryny (można dodać troszkę więcej w zależności od upodobań)
2 łyżki pasty tahini
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku

Bakłażany przekroić na pół wzdłuż długości. Ułożyć cięciem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Piec w temperaturze 380-400F przez ok. 35 minut. Kiedy ostygną, łyżką wyjąć miąższ. Dodać pozostałe składniki i wymieszać blenderem na jednolitą masę.

Baba ganoush najlepiej przygotować na dzień przed podaniem - dzięki temu smak wszystkich 
składników przeniknie się i żaden nie będzie dominować na pozostałymi. 







Print Friendly and PDF