December 31, 2017

Choinka na słodko

Wygląda na to, że ostatnio moim najlepszym przyjacielem w kuchni jest gotowe ciasto francuskie. Jeśli jest w domu, to żadni goście nie są nam straszni. W pół godziny można zrobić coś smacznego do przękąszenia - na zimno lub na ciepło. 
Z zamiarem robienia takiej choinki nosiłam się od dawna - od kiedy na Facebooku pojawiła się sugestia od kogoś z przyjaciół by zrobić taką choinkę. Nadzienie to sprawa wtórna. Na pierwszy ogień poszła czekolada masa truflowa i  Nutella - a jakże by inaczej. Te dwa czekoladowe smarowidła są zdecydowanie najsmaczniejsze według części domowników. Zanim się obejrzeliśmy, choinki nie było. 
Mrożone ciasto francuskie - dwa arkusze
Nutella lub masa truflowa
1 jajko do smarowania

Piekarnik nagrzać do 390 F/200 C. Ciasto francuskie rozmrozić. Rozwinąć i tak rozłożyć na stole, by krótszy brzeg był na dole i górze, a dłuższy z boku*. Wyciąć trójkąt równoramienny, zaczynając od wierzchołków na dole prostokąta ciasta Przyłożyć drugi kawałek ciasta i wyciąć drugi trójkąt. Odłożyć na bok. Na pierwszym trójkącie rozsmarować Nutellę lub masę czekoladową. Położyć drugi trójkąt. Delikatnie wyznaczyć nożem "pieniek" naznaczając trójkąt od góry do dołu. Teraz wyciąć paski-gałązki. Każdy pasek zwinąć 1-3 razy w zależności od jego grubości. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub śmietaną. Piec ok. 15 minut

* Próbowałam składać pojedynczy arkusz po przekątnej, by mieć jak najmniejsze straty w cieście. Jednak ta metoda się nie sprawdziła. Ale wypróbowałam, że jeśli się sklei dwa trójkąty, powstałe przy wycinaniu tego zasadniczego, wówczas z jednej porcji można zrobić dwie choinki. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment