July 08, 2018

Grillowanie - steki

Steki chyba nigdy tak nie smakują jak latem. Przynajmniej mnie. Uwielbiam kiedy na grillu zrobimy większą porcję mięsa. Zwykle pierwszego dnia mamy steki prosto z grilla, a potem już wariacje na ich temat. Zwykle takie resztki steków, zbyt małe by zaspokoić obiadowe apetyty lodują z dodatkami takimi jak grzyby. W sosie grzybowym z dodatkiem wina czy brandy są równie pyszne jak te skwierczące przyniesione prosto z grilla. 




1800 g/4 funty wołowiny na steki według gustu i uznania

Marynata
1/3 szklanki sosu sojowego
1/2 szklanki oleju lub oliwy
1/4 szklanki sosu Worcestershire 
1/3 szklanki soku z cytryny
1.5 łyżki sproszkowanego czosnku
3 łyżki suszonej bazylii
1.5 łyżki suszonej pietruszki
1 łyżeczka białego pieprzu
Opcjonalnie 
1/4 łyżeczki hot pepper sauce
1 łyżka czosnku (przepuszczonego przez praskę)


Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Mięso włożyć do miski zalać marynatą. Przykryć i zostawić na 6-8 godzin lub na noc w lodówce. 

Zamarynowane mięso grillować według uznania.


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment