July 18, 2018

Kubuś

Ostatnio rozsmakowałam się w robieniu domowych soków. A to za sprawą nowej sokowirówki (masticating/cold press), która wytłacza sok ze zmiażdżonych owoców i warzyw. Owoce czy warzywa są najpierw miażdżone przez poruszający się ślimakowy/spiralny tłok, a następnie odciskany jest z nich sok. Dzięki temu, że proces ten jest wolniejszy niż w tradycyjnych sokowirówkach, soku jest  więcej, a z marchewki, buraków, gruszek czy jabłek pozostaje suchy wiór. W przypadku owoców takich jak truskawki czy morele, nie jest to proces doskonały, ale nadal powstaje sporo soku.  Szczególnie latem jest najwięcej możliwości i warto zrobić sok wieloowocowy. Taki jak "Kubuś" tylko lepszy, bo mniej słodki. Wszelkie owoce nam pomogą sprawić, że będzie to przebój domowych soków. Dla mnie najsmaczniejsza jest mieszanka marchewkowo-jabłkowo z dodatkiem truskawek





500 g truskawek
750 g marchewki
500 g jabłek

Marchewki obrać. Jabłka podzielić na części i wyciąć z nich ogryzki. Truskawki obrać z ogonków. Wszystkie owoce przepuścić przez sokowirówkę, a powstały sok wymieszać. Przechowywać w lodówce, w szklanej butelce do 3-4 dni. 










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment