April 02, 2019

Poncz nie tylko na święta

Na większe imprezy warto przygotować poncz z alkoholem. Zwykle cieszy się popularnością i chętnie jest popijany. Trochę przypomina sangrię, tyle że niekoniecznie jest oparty na czerwonym winie. W Hiszpanii, zauważyłam, że w każdej sangrii pływały inne owoce - a więc były jabłka, cytrusy, karambole (star fruits), ananasy i czego tylko dusza zapragnie. Dzięki temu praktycznie każda sangria była inna. Podobnie rzecz ma się z takim ponczem - czego byśmy nie dorzucili, będzie dobrze, bo owoce delikatnie dodadzą smaku napojowi. 

1 l wina deserowego typu vermouth
1 l sprite'a lub wody gazowanej
owoce - jabłka, cytrusy, ananasy 

Owoce bardzo dobrze umyć i pokroić w plastry. Włożyć do dużego dzbanka lub misy do ponczu. Zalać alkoholem i spritem lub wodą. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Przed samym podaniem dosypać kostek lodu. 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment