May 05, 2020

Muffinki bananowe z drobinkami czekoladowymi i orzechami

Jeszcze do niedawna muffinki bananowe kojarzyły mi się wyłącznie z zebraniami i podróżami. Z tymi pierwszymi, gdyż obok bajgli zawsze są muffinki na wszelkich służbowych śniadaniach. Tych drugich, bo można je wszędzie kupić do kawy gdy się podróżuje. To najprostsze i najszybsze śniadanie w podróży. Od kilku dni są  u nas w domu codziennie. Nawet przypadkowy, nieskoordynowany zakup bananów nikogo nie zmartwił, a wręcz przeciwnie. Nie mówiąc o zapasach bananów z zamrażarki - tych wszystkich niezjedzonych na czas, przejrzałych, i zachowanych do wykorzystania kiedyś tam w smoothie czy cieście. Zapasy się skończyły, a muffinki pieczone są co chwilę. I momentalnie znikają. Kluczem do dobrych muffinków są dojrzałe, bardzo dojrzałe banany. Nie takie, które na żółtej skórce mają kilka brązowych kropek, a takie, gdy skórka jest brązowa z kilkoma żółtymi plamami. Tylko takie sprawią, że naprawdę dobrze czuć je w upieczonych muffinkach. 

Porcja na standardową formę 12 muffinków

4 bardzo dojrzałe banany 
1/2  filiżanki oleju (używam rzepakowego) 
3/4 filiżanki brązowego cukru (np. muscovado)
2 jajka 
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1.5 filiżanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
1/2 łyżeczki soli
1/3- 1/2 filiżanki drobinek czekoladowych
1/3 filiżanki zgrubnie posiekanych orzechów

Opcjonlnie: 6 łyżeczek grubego cukru (używam demerara) do posypania muffinków 

Piekarnik rozgrzać do 375 F/185 C. 

W misie miksera zgnieść banany. Dodać olej, jajka, wanilię i brązowy cukier. Dobrze wymieszać. 

Dodać mąkę wymieszaną z solą i sodą do pieczenia. Dobrze całość wymieszać. Pod koniec mieszania dodać orzechy i drobinki czekoladowe.

Do muffinkowych foremek, wyłożonych papilotkami lub natłuszczonych, wlewać ciasto - mniej więcej to 3/4 wysokości. Jeśli chcemy mieć chrupiącą skórkę, każdego muffinka posypać grubym cukrem. 

Piec około 25-30 minut. Studzić w formie przez pierwsze 5 minut, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 









Inspiracja: The Kitchen


Print Friendly and PDF

1 comment: