August 12, 2020

Coffee milk tea z bobą

W przeciwieństwie do moich dzieci nie przepadam za bobą. Zupełnie nie ruszają mnie azjatyckie napoje z glutowatymi kuleczkami. One jednak chętnie je piją. A że zrobiła się na nie moda, to miejsc, gdzie można je kupić wyrosło wokół nas jak grzybów po deszczu. Mamy jedno ulubione. W ramach wspierania biznesów w ciężkim okresie, kupowałyśmy tak swoje ulubione drinki - one z bobą, ja bez. Nie do końca to prawda z tym wspieraniem - a dokładniej to półprawda, bo nie wiem co bardziej wspierałyśmy - biznes czy swoje zachcianki i apetyt na te drinki. 😉 Jednym słowem powstały dwie pieczenie na jednym ogniu. A ponieważ nie jest to najtańsza zachcianka, postanowiłyśmy same się nauczyć jak robić takie napoje. W setkach przepisów jakie można znaleźć najbardziej interesowało nas wykonanie części mlecznej herbaty, która smakowała z lekka jak mocna bawarka. Efekt ostateczny przerósł nasze oczekiwania, gdyż jak okrzyknęły panny - udało się nam to idealnie. Nie pozostaje mi nić innego tylko zaakceptować ich opinię, bo sama nie pijam tego smakołyku. 😉 
To co trzeba pamiętać, to to, iż jest to zimny napój, a więc mleczna herbata musi być przygotowana z wyprzedzeniem co najmniej kilku godzin. Ja często robiłam większą porcję i przechowywałam w lodówce przez 2-3 dni. 


1 szklanka mleka
1/2 łyżki herbaty liściastej
brązowy cukier Demerara*
1/2 mocnej kawy z ekspresu lub dobrej rozpuszczalnej
lód
boba

Mleko wlać do garnuszka. Dosypać do niego herbatę i gotować, co jakiś czas mieszając, aż do momentu gdy prawie zacznie kipieć. Odstawić na bok i trzymać pod przykrywką około 5 minut. Przecedzić przez bardzo gęste sitko i posłodzić. Wlać do słoiczka i dobrze schłodzić w lodówce. 

Przygotować kawę - rozpuszczalną lub espresso. Lekko ostudzić. 

Przygotować bobę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boby powinno się robić tyle, ile zużyjemy. Robi się ją szybko, a dłuższe przechowywanie jej nie służy. 

Kiedy mamy już wszystkie potrzebne składniki, do wysokich szklanek czy też słoiczków do picia wsypać bobę, dodać tyle lodu ile chcemy. Zalać to przestudzoną kawą i dopełnić herbatą mleczną. Podawać ze specjalnymi grubymi słomkami do picia napojów z bobą.

* zamiast cukru można użyć miodu. W wersji z miodem można również pominąć kawę i zrobić honey milk tea






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment