Ciasto
1.5 szklanki + 2 łyżki/180 g mąki pszennej
3.5 łyżki/50 g mąki ziemniaczanej
120 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 pałki/180 g masła
5 oz/150 g marcepanu
Kruszonka
3/4 szklanki/90 g mąki
1/2 szklanki/60 g cukru
1/2 pałki/50 g masła
Opcjonalnie - 2 łyżki migdałów w słupkach (slivered)
Tłuszcz do posmarowania foremki
700 g śliwek bez pestek
foremka 12x12 in/30x30 cm lub tortownica 10 in/25 cm
Piekarnik rozgrzać do 350 F/170 C.
Z podanych składników zrobić kruszonkę. Najlepiej rozcierając palcami. Gotową włożyć do lodówki
W misie miksera utrzeć na puszystą masę marcepan z cukrem. Gdy masa jest jednolita, dodać po jednym jajku, a następnie rozpuszczone masło.
Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodać do ciasta. Całość dobrze wymieszać tak by powstała gładka masa.
Gotową masę wylać do formy nasmarowanej tłuszczem.
Ułożyć śliwki, lekko je wciskając w masę.
Na wierzchu posypać kruszonką i migdałami.
Wstawić do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto dopiekło się w środku.

No comments:
Post a Comment