December 22, 2020

Elisenlebkuchen

Zasadniczo są to pierniczki bożonarodzeniowe, bez których ciężko sobie wyobrazić święta w niemieckiej tradycji. Od XIV w, kiedy norymberscy mnisi po raz pierwszy zaczęli wypiekać te aromatyczne pierniczki z charakterystycznym opłatkiem na spodzie, nieodmiennie kojarzą się one ze zbliżającymi świętami. Dzisiaj, można je kupić nie tylko w Norymberdze, mieście ich pochodzenia, ale i w najróżniejszych zakątkach świata. Elisenlebkuchen to wersja luksusowa tego wypieku, wyróżniająca się tym, że nie ma w niej mąki zbożowej. Do ich przygotowania używana jest wyłącznie mączka migdałowa i z orzechów laskowych. Podobnie jak oryginalne Lebkuchen, wypiekane są na opłatkowych spodach i podobnie można w nich wyczuć dużą ilość kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Obecnie, norymberskie Lebkuchen, jak i Elisenlebkuchen chronione są jako przysmaki regionalne i tylko te wypiekane w Norymberdze mogą używać nazwy "norymberskie".


5 jajek
1.25 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 szklanki mączki migdałowej
2 szklanki mączki z orzechów laskowych
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piernika, najlepiej domowej
4 oz/120 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 oz/120 g kandyzowanej skórki cytrynowej
2 łyżki mąki do obtoczenia skórek
Backoblaten, czyli opłatki do wypieku do kupienia tutaj lub w niemieckich sklepach

Do przybrania - lukier lub polewa czekoladowa, połówki obranych migdałów

Lukier
szklanka cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
gorąca woda

Polewa czekoladowa
120 g czekolady
1 łyżka oleju (nie masła)


Piekarnik nagrzać do 300 F/150 C.

Skórki i mąkę włożyć do food procesora i posiekać bardzo drobno. 

Jajka ubić mikserem aż powstanie napowietrzona, bąbelkowa masa. Dodać cukier i miód. Dobrze wymieszać. 

Dodać pozostałe składniki i energicznie mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Powstała masa powinna być wilgotna, ale nie lejąca się. Powinno być możliwe nakładanie jej łyżeczką lub łyżką do lodów. Gdyby była zbyt wilgotna, można dodać nieco więcej mączki migdałowej lub orzechowej. 

Gotową masę nakładać na opłatki, zostawiając mały margines na brzegach. Piec ok. 25-30 minut, w zależności od wielkości. Studzić na kratce. 

Przygotować lukier - wymieszać dobrze wszystkie składniki. Gęstość lukru regulować ilością wody. 

Przygotować polewę - w małym garnuszku rozpuścić czekoladę, dodać olej i dobrze wymieszać.

Ostudzone ciasteczka smarować lukrem lub polewą czekoladową i przystrajać połówkami migdałów. 













Inspiracja: The Daring Gourmet

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment