April 06, 2021

Brukselka duszona

Zupełnie nie wiem czemu brukselka wielu osobom tak źle się kojarzy. A przecież jest przepyszna. Zawsze ją lubiłam - szczególnie zaś, gdy odkryłam ją w wersji pieczonej. Dlatego dość często lubię ją robić. RZec by można, że brukselka w tej wersji, to taka duszona kapustka dla krasnoludków. 😉 Ale żarty na bok. Choć nie jestem fanką szatkowania brukselki, to efekt końcowy był tego wart. Jeśli ma się szatkujące przystawki np. do KitenAid czy maszynki do mielenia mięsa, to szatkowanie pójdzie błyskawicznie. A reszta nie różni się od zwykłego duszenia kapusty. Tak przyrządzoną brukselkę można też wzbogacić dodając np. kiełbasę, jeśli ktoś ma ochotę na tego typu danie. 

1 średnia cebula
1 lb/450 g brukselki
1 łyżka koncentratu pomidorowego (można zamienić na przecier pomidorowy lub 2 pomidory pokrojone w kostkę)
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Opcjonalnie - kiełbasa, 2-3 łyżki posiekanego koperku


Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Brukselkę umyć i poszatkować. Dodać do cebuli, podlać nieco wodą i dusić 10 minut. Dodać koncentrat, wymieszać i w razie potrzeby dolać więcej wody. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Dusić kolejne 5 minut. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment