June 28, 2022

Paluszki Aspazji

To danie dla fanów Jeżycjady. A kiedy jak nie teraz, latem, je zrobić, gdy mamy tyle przepysznych owoców. Wykorzystać można tu najróżniejsze owoce - wszystko zależy od naszej wyobraźni, choć na serek najlepiej jednak nadają się owoce jagodowe. Ale już pazurki można zrobić czy to z truskawek czy to z moreli lub brzoskwiń. 

W książce "Ida sierpniowa" robiła je mama Borejko. Rzecz jasna. Przecież to właśnie ona, mając skromne możliwości i masę chętnych do jedzenia, musiała się nauczyć robić przysłowiowe coś z niczego. No, może nie do końca z niczego, ale na pewno z niewymyślnych składników powstało coś oryginalnego. 



Naleśniki

250 g mąki
500 ml mleka
6 jajek
2/3 łyżeczki soli
40 ml oleju lub rozpuszczonego masła
2 łyżki cukru (opcjonalnie)

olej do smażenia

Serek
1/2 lb/250 g twarożku lub jogurtu naturalnego lub waniliowego
cukier do smaku
1 łyżeczka esencji waniliowej
owoce typu maliny, jagody, jeżyny, truskawki

Dodatkowo - owoce do przybrania, miód do posmarowania naleśników

Opcjonalnie - cynamon i cukier puder do posypania naleśników 

Przygotować serek, miksując owoce z twarożkiem lub jogurtem. Dosłodzić do smaku. Wstawić do lodówki, by schłodził się, w czasie gdy my będziemy robić naleśniki.

Jajka wbić do miski i lekko je rozbełtać. Dodać mleko, a następnie stopniowo dosypać mąkę. Dobrze wymieszać, pilnując by nie potworzyły się grudki. Na końcu dodać sól i olej/masło. Odstawić na 30 minut.

Patelnię natłuścić i dobrze rozgrzać. Smażyć cienkie naleśniki i odkładać je na talerz. Pierwszy naleśnik zawsze należy się smażącemu - zwykle jest on mniej udany, a przy okazji następuje kontrola jakości. 😉

Na talerzu zrobić krążek z sera - mniej więcej 2-3 łyżek. Naleśniki posmarować miodem i zawijać w ruloniki. Na rozsmarowanym serku ułożyć ruloniki naleśników, tak by przypominały kształtem dłoń. Jeśli chcemy, udekorować dodatkowymi owocami - np. dorabiając pazurki z truskawek czy też innych owoców. Posypać cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem. 



  



  





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment