June 01, 2022

Grzanki z masą jogurtową i truskawkami

Kolejny hit TikToka, który testowałam. Zapiekanki z delikatną masą jogurtową. W przeciwieństwie do makaronu z fetą i pomidorami, ten jest znacznie bardziej smaczny. Przynajmniej według mnie. A przy okazji - świetny sposób na pozbycie się nadmiarowego, nie pierwszej świeżości pieczywa typu chałka czy brioche, a nawet zwykłego ciasta drożdżowego. Jak nie jestem wielką fanką takich przepisów, to ten, przyznam szczerze spodobał mi się i pozytywnie zaskoczył. Z dodatkiem truskawek (lub innych owoców) sprawdza się świetnie. Robi się szybciutko, i zjada się szybciutko. 

4 kromki pieczywa słodkiego, takiego jak brioche lub chałka lub ciasta drożdżowego (drożdżówka z Więcławic, Wielkanocna babka drożdżowa, ciasto Trzech Króli, ciasto drożdżowy motek, baba parzona, wieleńska bułka drożdżowa czy dowolnego kupnego jak choćby panettone)
1 jajko
150 g jogurtu greckiego
2 – 3 łyżki miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
truskawki
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 380 F/190 C. 

Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Większe owoce pokroić na mniejsze kawałki, a mniejsze zostawić w całości. 

Jajko rozbełtać i wymieszać z jogurtem oraz miodem i esencją waniliową.

Pieczywo lub ciasto pokroić na kromki o grubości 1 cala/2.5 cm. Każdą kromkę położyć na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem. Delikatnie pougniatać środek kromek tak, by powstało jak największe wgłębienie, a jednocześnie by pozostał brzeg i nie zrobiły się dziury. W każde z nich wlać masę jogurtową. Na wierzchu ułożyć owoce. 

Blachę włożyć do piekarnika. Piec ok. 10-15 minut, aż brzegi zrobią się chrupiące, a masa jogurtowa zetnie, przypominając nieco konsystencją budyń. Wyjąć z piekarnika, ułożyć na talerzach i posypać cukrem pudrem. 


Uwagi dodatkowe

  • Do grzanek wykorzystać można różne owoce - jagody, mango, brzoskwinie, morele, gruszki, śliwki.
  • Nie przepadam za syropem klonowym, ale jeśli ktoś go preferuje względem miodu, może nim posłodzić masę jogurtową



  




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment