February 17, 2021

Surówka z kapusty

Zaczyna się post. W tym roku, moje panny mnie zaskoczyły, gdyż ledwie zakończyłyśmy veganuary, zaproponowały by i post odbył się pod znakiem całkowitego wyeliminowania mięsa. Przyznam, że mnie to ucieszyło, bo niewątpliwie oznacza pewne zmiany w podejściu do jedzenia. Ale jest to i pewne wyzwanie, bo nie wszyscy się piszą na takie drastyczne zmiany.  No ale chyba nam się uda - w końcu mięsożerni mogą jeść mięso w postaci wędlin i tak nadrabiać jego braki na talerzu. Nie mówiąc o tym, że nadal wspieramy restauracje działające na ćwierć gwizdka i zamawiamy dość regularnie raz w tygodniu. To też okazja do zjedzenia mięsa przez tych, którym to jest potrzebne. 
Zwykle surówkę coleslaw robiłam z białej kapusty i marchewki. Tym razem jednak dodałam nieco fioletowej kapusty, której nieco zapomniany kawałek szwędał się po lodówce. W końcu im kolorowiej na talerzu, tym ładniej, a przy okazji i zdrowiej. No i zgodnie z wytycznymi dietetyków, by zjadać różnokolorowe warzywa i owoce. Dodatek fioletowej kapusty nie tylko decydowanie ożywił surówkę, ale i nadał jej nieco innego smaku niż miały coleslaw robione w przeszłości. Warto też zredukować ilość majonezu lub zastąpić go np. takim robionym na bazie oleju z awokado albo wegańskim majonezem. Ponieważ nie przepadam za surówkami pływającymi w majonezie, zredukowałam ilość sosu, ale oczywiście można zrobić go więcej - według swoich upodobań. 

1/4 średniej główki białej kapusty
1/8 główki fioletowej kapusty
1 marchewka

Sos
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku)


Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkować. Posypać 1/2 łyżeczki soli i dobrze wszystko wymieszać w misce, nieco ugniatając palcami. Odstawić na ok. pół godziny, by kapusta puściła sok.

W tym czasie przygotować sos, mieszając majonez z sokiem z cytryny i cukrem. Wymieszać z kapustą.                                                     





 

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment