2 lb/900 g/4-6 filetów z dorsza
1 lb /450 g szparagów
sok z jednej cytryny
2 cytryny
sól
pieprz
olej
Sos koperkowy
1 łyżka mąki
2 łyżki masła
woda lub esencjonalny bulion (można też dodać 1 kostkę bulionową lub przyprawę maggi w płynie)
1 ząbek czosnku lub czosnek granulowany
1/4 szklanki białego wina
1 łyżka soku z cytryny
turmeric/kurkuma dla koloru
4-5 łyżek śmietany kremówki
2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
sól do smaku
Dodatkowo - ryż do podania - użyłam basmati, który najbardziej lubię
Rybę osolić i spryskać sokiem z cytryny. Odłamać stwardniałe, jasne końce szparagów (same się złamią we właściwym miejscu); końce wyrzucić. Łodygi opłukać i osuszyć. W lekko posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym ułożyć kilka plasterków cytryny. Na nich ułożyć filety z dorsza. Na każdym filecie również ułożyć plasterek cytryny. Obok umieścić szparagi, posypać je solą. Całość lekko spryskać z wierzchu olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 400F/200C. Piec ok. 12 -15 w zależności od tego jak grube są filety. Dodatkowo w piekarniku można umieścić naczynko z wodą lub rozsypać kilka kostek lodu.
W czasie gdy ryba się piecze, przygotować sos. Mąkę lekko podprażyć w rondelku, uważając by nie przypalić jej. Dodać masło i energicznie wymieszać. Następnie dolać 1/3 -1/2 szklanki lodowatej wody i wymieszać, uważając by sos się nie skluszczył. Następnie dodać pozostałe składniki - wino, sok z cytryny, odrobinę kurkumy dla koloru i śmietanę. Doprawić solą do smaku i zagotować, cały czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek.