June 25, 2023

Jajka-słoneczka za chmurką

Dawno temu, kiedy dzieci były małe, taką nazwą zostały okrzyknięte jajka sadzone, smażone w taki sposób, by na żółtku wytworzyła się biała "chmurka". I tak już zostało. Kiedy przychodził moment decyzji jakie jajka będziemy jeść, zawsze odróżniały jajka słoneczka od jajek słoneczek za chmurką. Przy ich smażeniu ważne jest to, by żółtka nie ścięły się w środku i nadal smakowały jak klasyczne sadzone. Podane w towarzystwie letnich pomidorów i młodych kartofli oraz maślanki czy białego chłodniku lub chłodniku z ogórków małosolnych są świetną propozycją lekkiego obiadu na upalne letnie dni. 


jajka
masło lub olej do smażenia
koperek i szczypiorek do posypania
sól 

Na patelni rozgrzać tłuszcz. Jajka delikatnie umieścić od razu na patelni lub najpierw w miseczce, a następnie na patelni. Natychmiast zmniejszyć moc palnika do 50%, a patelnię przykryć pokrywką. Smażyć aż do momentu, gdy na żółtkach pojawi się delikatna biała chmurka ze ściętego białka - to zazwyczaj zabiera ok. 3 minut. Delikatnie zsunąć jajko na talerz i umieścić na podsmażonych kartoflach. Posypać szczypiorkiem i koperkiem

Uwagi dodatkowe
  • Patelnia nie powinna być zbyt duża, a jajka najlepiej jest smażyć po dwa na najmniejszej patelni z typowego trójpatelniowego zestawu - tej o średnicy 8 cali/20 cm. 
  • Oczywiście jajka nie muszą być podawane na obiad - jajka słoneczka za chmurką czy nie smakują równie dobrze na śniadanie. Chociaż przyznam, że najbardziej lubię takie jajka w wersji właśnie obiadowej, z kartoflami podsmażanymi w talarkach.








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment